Свържете се с нас

Стара Загора

Камерната опера „Двамата свенливци“ на сцената на Държавна опера – Стара Загора на 21 май

Published

on

На 21 май от 19 часа на сцената на Държавна опера – Стара Загора, ще оживее едноактната камерна опера „Двамата свенливци“ по музика на големия италиански композитор Нино Рота.

Спектакълът е съвместна продукция на Старозагорската опера и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. Аранжиментът за камерен оркестър е на Виктор Крумов и Мирослав Георгиев, които ще дирижират спектаклите. Режисьор е Огнян Драганов, сценографията е на Венцислав Петров, костюмите са на Теодора Джамбазова. През последните години Държавна опера – Стара Загора, приоритетно включва в програмата си спектакли и концерти, специално подготвени с участието на ученици от НУМСИ „Христина Морфова” – Стара Загора, и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София. Предоставянето на възможности за сценични изяви на бъдещите професионални изпълнители е от изключителна важност за тяхното развитие и израстване и е заложено в концепцията на директора Огнян Драганов.

На 21 май в спектакъла участват солистите на Държавна опера-Стара Загора Ивона Иванова,  Костадин Якшев, Живко Добрев, Никола Марулев  и студентите от НМА Анастасия Алтухова, Светозара Койнарска, Стоян Буюклиев, Милена Гемеджиева, Анджела Гелева, Симона Тодорова, Мария-Магдалена Недкова, Лора Радева, Анна Янкова, Мериам Шамс. По-голямата част от студентите са вече щатни артист-хористи на Държавна опера-Стара Загора, имат роли в постановки на операта и реализираха няколко самостоятелни концерта в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески”.

Едноактната комична опера „Двамата свенливци“ е създадена като радиопродукция през 1950г. Първото ѝ изпълнение в ефир било осъществено на 15 ноември 1950г. под диригентството на Маестро Франко Ферара. Първата оперна постановка била в Лондонския Клуб театър „Скала“ на 17 март 1952г. Последвали постановки в Театро Петруцели, Бари и Театро Доницети в Бергамо. Операта била написана по текст на Сузо Чекки Д’Амико под заглавието „I due timidi“ (Двамата Свенливци). Действието се развива в малък квартал в периферията на един модерен град, в средата на миналия век.

В двора има обущарска работилничка, стаичка за портиера, а вътре се помещават Пансион Гуидоти, апартаментът на Мариуча и кабинетът на д-р Синизгали. С изгрева на зората се оживява този двор на интересни персонажи – Обущарят Виторио, ироничен наблюдател на всичко случващо се, трите девойки Мария, Лучия и Лиза, които коментират любезно, но с насмешка събитията, вълнуващи двора; портиерът Виторио, който не може да откаже поредната услуга да купи литър мляко на Лучия. Мариуча е пианистка. Тя не се харесва много на „слушателите“ на нейните упражнения по пиано, но всички са любезни с нея. Тази е и една от характерните черти на обществото там – задължителната етика, уви, не винаги искрена. Мариуча обича за първи път в живота си Раймондо, младежа, с когото се срещнали преди година и се влюбили силно и всеотдайно. Цяла година Раймондо, влюбен и мечтател, обикаля около двора и Пансиона, но няма смелост да признае на Мариуча колко много я обича. Мариуча също цяла година мечтае силно да му разкрие любовта си. Разговаря с него, когато е сама, потънала и отдадена изцяло на голямата неосъществима любов. Най-после Раймондо решава да потърси стая в Пансиона, за да бъде близко до любимата. Случва се „непредвидимото“ зло, което решава любовната съдба на тези двама свенливи, чисти по душа млади хора. Раймондо се показва на прозореца, за да зърне Мариуча, щората пада върху главата му и той изпада в безсъзнание. Смут и тревога сред обитателите на двора. Мариуча припада и остава в безсъзнание, когато узнава,че Раймондо е ранен, а може и да е умрял. Втурва се Докторът да спасява и двамата, които бълнувайки разказват за прекрасната си чиста, свенлива любов – Раймондо на зрялата руса Хазяйка – г-жа Гуидоти, а Мариуча на Доктор Синизгали. Грешка, струваща скъпо на милите Свенливци. Двамата самотни господа това и чакат и докрай зорко бдят над тази „любов“, така че Раймондо и Мариуча не успяват да се срещнат.

Продължете с четенето

Стара Загора

Три автомобила се блъснаха край Стара Загора, има наранени хора

Published

on

На 27.06.2022 г. около 11.00 ч. по път 6602, в землището на общ.Стара Загора, на кръстовището за Тракийския университет, е настъпило пътнотранспортно произшествие между л.а.”Рено”, управляван от 66-годишна жена, л.а. “БМВ”, управляван от 36-годишен мъж и т.а.”Дачия”, управляван 29-годишна жена. Вследствие на инцидента са причинени щети по МПС-тата. Водачите са тествани за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е нулев резултат за тримата.

Управлявалата т.а.”Дачия” е получила леки наранявания, обслужена е амбулаторно и е освободена без опасност за живота. Водачът на л.а. “БМВ” и пътувал в колата му 35-годишен мъж са получили различни наранявания и са настанени в болнично заведение за наблюдение и допълнителни изследвания. В сектор “Пътна полиция” е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1, б.”а” от НК.

Продължете с четенето

Стара Загора

Лекарски рок групи се събират на първи фестивал в Стара Загора

Published

on

На 8 и 9 юли в Стара Загора ще се проведе първият по рода си рок фест с участието на лекарски групи – „Dr. Rock“. „Фестивалът, който лекува душата“ ще събере феновете на добрата музика и атрактивните музиканти на Античен форум „Августа Траяна“. Първи акорди ще се чуят в 19.00 часа. Входът е свободен.

За първи път в България рок фестивал ще обедини появата на сцена на рок групи, в които свирят лекари. Да има поне един доктор в групата е единственото условие за участие в предстоящия рок фест Doctor Rock, подчертават организаторите.

В първото издание на фестивала се включват рок бандите: Covers on Slippers – София, Restart Rock Band – София, The Doctors – Пловдив, GP Band – Бургас, A.CP.C – Велико Търново и домакините, LED 7 – Стара Загора. Шестте групи от различни краища на страната ще вдигат градуса на двете стаозагорски рок вечери под звездите с авторски парчета и техни версии на популярни рок песни.

Идеята за единствения по рода си лекарски рок фестивал у нас идва по време на Ковид пандемията. Във времето на ограничени социалните, д-р Станимир Трошев, известен офталмохирург и басист на LED 7 BAND, който в свободното си време често заменя операционната зала с репетиционна, представя проекта си за фестивал за непрофесионални „лекарски“ рок групи пред останалите участници в бенда и получава пълната им подкрепа, както и доза концертен хъс за предстоящото събитие. След малко ровене из интернет и телефонни обаждания на приятели идеята за рок фестивала започва да се превръща в реалност. Оказва се, че в България има много лекари – музиканти, желаещи да вземат участие.

Амбицията на организаторите на „Doctor Rock Fest“ е той да се превърне в традиция и да се провежда ежегодно през първите горещи юлски вечери.

Събитието е подкрепено от Община Стара Загора.

Продължете с четенето

Стара Загора

Комисията по безопасност на движението към Община Стара Загора разгледа сигнали от граждани и институции

Published

on

На свое заседание днес Комисията по безопасност на движението към Община Стара Загора разгледа сигнали и предложения, направени от граждани и институции. В дневния ред на работната среща влязоха 14 точки, които бяха представени от нейния председател и ресорен зам.-кмет Йордан Николов. Внесена за обсъждане бе и Актуализацията на плана на движение (АПОД) в зоната между ул. „Д-р Тодор Стоянович, ул. „Армейска“ и бул. „Цар Симеон Велики“. Ще се работи последователно за създаване на организация за еднопосочно движение по ул. „Орфей“, „Евридика“ и „Барейро“.

Да се ограничи паркирането на автомобили в района на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ също бе дискутирано по време на редовното заседание на Комисията. От дебатите стана ясно, че ще бъде поставен знак, указващ забраната пред входа на училището, както и ще се постави защитна бариера на тротоара, за да бъде ограничено спирането на МПС.

Членовете на комисията разгледаха и няколко предложения за ограничаване на престоя на автомобили по тротоари на ул. „Августа Траяна“, по ул. „Свети Княз Борис“, по ул. „Димчо Стаев“ и други. По време на заседанието бе обсъдена и възможността за създаване на еднопосочно движение и в кв. „Железник“ по ул. „Арх. Христо Димов“ от пресечката с ул. „Иван Киров Вазов“ в посока запад.

Маркирани бяха и участъци, при които се осъществяват нерегламентирани маневри за обратен завой по сигнали на граждани. На няколко такива конфликтни точки ще бъдат поставени забраняващи знаци.

Всеки, който е подал писмо до Комисията, ще получи отговор с информация от редовното заседание на Комисията по безопасност на движението.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com