Стара Загора

Институции и граждански организации набелязаха мерки срещу домашното насилие

Необходими са  услуги за семейна медиация и създаването на контактни центрове за деца и родители. Около тази теза се обединиха участниците в  Кръглата маса по проблемите на домашното насилие и трудностите при прилагането на Закона за домашно насилие у нас, провела се в Стара Загора. Предложенията и  необходимостта се налагат от практиката на всички институции, ангажирани с проблема на домашното насилие., заяви за РСЗ Ваня Тенева, съдия по гражданско право в Старозагорския районен съд.

Жертви на домашно насилие се явяват не само жените. Всеки четири  от пет случая са насилие над деца в семейна среда. Създаването на такива услуги и центрове е наложително, но се изисква и прилагането на задължителни програми за насилниците. За това са необходими  финансови средства,човешки ресурси, опит и промени в законодателството, обобщи за РСЗ директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства Диана Димова:

В дискусията взеха участие представители на полицията, юристи, съдии, прокурори, полицейски служители, психолози, социални работници, служители на отделите за закрила на детето и лекари в Стара Загора, Чирпан и Казанлък. bnr

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com