Стара Загора

Инвазивни кардиолози извадиха чуждо тяло от сърцето на старозагорка

Без операция инвазивни кардиолози от старозагорската болница извадиха част от катетър, заседнал в сърцето на 60-годишна жена. Катетърът е бил част от порт, имплантиран във венозната система под кожата на гърдите на пациентката, за вливане медикаменти при осъществяване на химиотерапия. По всяка вероятност парченцето се е отчупило от катетъра през октомври, а жената е ходила месеци на химиотерапия в специализирано болнично заведение.

След отчупването частта си е придвижила по венозната ѝ система и е заседнала в дясната сърдечна камера. Тъй като парченцето от катетъра не е било подвижно, тя не е имала болки или други сърдечни неразположения. Откриха нов приятел на сърцето

Освен, че вкусна куркумата е изключително полезна за здравето на сърцето. Нейната консумация значително подобрява способността на този … Прочети повече Чуждото тяло е открито в пациентката, когато е трябвало да се премахне портът. Лекарите установили, че липсва катетърът и го открили с рентгенографско изследване в областта на сърцето. Те решават да извадят парченцето по миниинвазивен път и след около половинчасова процедура го извадили първоначално от областта на сърцето, а след това и от венозната система на старозагорката без усложнения. За щастие, частта от катетъра е била стерилна и не е предизвикала възпаление.

Според кардиолозите обаче е създавала риск от образуване на съсиреци и от перфорации. Проникването на чужди тела в човешкия организъм е рядкост и най-често се случва с части от катери. Това е втори случай в практиката на извършилите процедурата инвазивни кардиолози, а при първия изваждането е било доста по-лесно, защото чуждото тяло е било с много по-малки размери.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com