Стара Загора

Има ли светлина в тунела за ТЕЦ „Марица-изток 2”?

Ако до края на месец май не бъдат предприети действия, бъдещето на ТЕЦ „Марица-изток 2” е предрешено. Спешно трябва да се увеличи капиталът на дружеството.

Това заяви днес зам.-председателят на Националната федерация на енергетиците Георги Петров по повод оцеляването на комплекса. По време на пресконференцията, която се проведе в Стара Загора, експертите обявиха своята позиция за бъдещето на ТЕЦ-а.

„Считаме, че има много малко време за предприемането на стъпки, както по отношение на извън държавата, в ЕК, така и вътре в държавата по отношение на промени, свързани със законодателството, тоест в парламента, както и в Комисията по енергийно и водно регулиране”, посочи специалистът.

Петров припомни, че от първи юни се приема нова цена на електроенергията.

„Ако дотогава не бъде променен Законът за енергетиката и не бъдат реализирани действия в посока на признаване на разходите на цената на електрическата енергия за ТЕЦ „Марица-изток 2”, може да се счита, че въпросът с ТЕЦ-а и неговото най-близко бъдеще, поставянето във финансова несъстоятелност, е така да се каже въпрос на месеци”, смята още енергетикът.

Според специалистите няма никакво време за губене.

„Реални действия ние не виждаме, а тук точно това е крайъгълният камък”, обясни още Петров.

Специалистът смята, че ако ТЕЦ-ът бъде затворен, това неминуемо ще се отрази на мините. Необходима е промяна в Закона за енергетика, а по думите му инфраструктурата е критична.

„Защо се мъчим да убием ТЕЦ-2 и да го вкараме в несъстоятелност”, попита от своя страна енергийният експерт Антон Иванов.

Той изрази силно притеснение от това, което се случва.

„Разходите на мините се повишават всяка година. От 2017-а, 2018-а са се повишили с 14-15 милиона. В това число и електроенергията – с 6 милиона нагоре, като сложим и горивата-1.3 милиона. Разходите се повишават, а приходите ни намаляват”, смята Иванов.

От 2017 г. са продадени 31 млн. тона въглища, а 27.9 млн. тона е бройката за миналата година.

„В пълното си право сме да искаме сигурност, да искаме бъдеще. Обещанията си слушахме доста време”, посочи той, като допълни, че трябват бързи и моментални мерки.
novini.bg

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com