Стара Загора

Изследват безплатно за туберкулоза в Стара Загора

Безплатни скринингови прегледи и изследвания за ранно откриване на туберкулоза се провеждат от днес до 22 март в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания или бившия Тубдиспансер в Стара Загора. Инициативата е по повод отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март и е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, съобщи д-р Светлан Михайлов, областен координатор на програмата в Стара Загора.

Той посочи, че ранното откриване на заболяването в дългосрочен план води до намаляване на случаите на туберколоза. “През миналата година новооткритите случаи на болни от туберкулоза в областта са 42, между които и 3 деца. През предходната 2017 година заболелите са били 58 или с 16 повече, допълни д-р Михайлов.

Диспансерът се намира в двора на Университетската болница „Стоян Киркович“ в Стара Загора и може да бъде посетен от желаещите да бъдат прегледани от 8.00 до 13.00 часа без предварително записване, уточни още д-р Михайлов.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com