Connect with us

Стара Загора

Излезте от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей

Published

on

Излезте от печат том VII на Известия на Старозагорския исторически музей . В него са включени 31 научни разработки, представени на Националната етнографска конференция „Жената – пространства и граници в живота й“, проведена на 14 и 15 октомври 2020 г. в Стара Загора. Отговорен редактор е доц. д-р Ангел Гоев. Последващи проследявания на място на жената през периода XIХ – XX век в няколко тематични направления. 

В интервю директорът на музея Петър Калчев подчерта, че още в началото на своето съществуване  Археологическото дружество “Августа Траяна” през 1911 година издава първия си отчет, последван от научни и научно-популярни издания. Тази политика на институцията се спазва и до днес. Той припомни, че традицията е възстановена през 2002 година, когато излиза I том на Известията на Старозагорския исторически музей. 

Темата за място на жената в живота на човешкото общество е била винаги актуална.   През различните исторически периодични отношения към нея е претърпяло много превратности, породени от обществени нагласи, политически системи и религиозни различия. Поместените в това издание доклади от Националната етнографска конференция осветяват важни страни от бита, обичаите и битието на жената в променящия се свят, сподели още Калчев.

Културното развитие на един народ се измерва с различни параметри, но един от тях е отношението към жената, изтъкна доц. д-р Евгения Иванова. Тя разказа,че традицията отделя мъжкото и женското пространство, както и определя правилата на поведение в тях.

Читателите ще имат възможност да проследят развитието на жената от домашна къщовница в средата на XIX век до поемането на ролята й на възрожденска учителка и общественичка. Ще се запознаят с интересно поднесени факти за женските занимания и обществена ангажираност от края на XIX до средата на XX век. Ще научат, че през втората половина на XX век “слабата жена” мери сили с мъжа в типично “мъжки” професии, а това й спечелва признанието еманципирана. 

В Ески Загра положението на българската жена е още в цялата примитивност на българските обичаи…” пише в записките си французинът д-р Поайе след посещението си в града през 1859 година. След малко повече от век публичната пропаганда прави жената обществен образец за труженичка, майка и другарка на мъжа до себе си. 

В интервю на Мила Маринова доц. д-р Евгения Иванова обърна специално внимание на жените на първа линия, тези служили в агентурния апарат на Министерството на вътрешните работи. 

VII том на Известията на Старозагорския исторически музей ще бъде пуснат в продажба в навечерието на 3 март, уточниха от РИМ Стара Загора. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Кола блъсна велосипедист в Стара Загора

Published

on

На 14.04.2021 г. в гр. Стара Загора, по ул. “Цар Иван Шишман”, се е движил л.а. “Форд”, управляван от 29-годишен мъж. Същият не е пропуснал и блъснал движещ се с предимство по велоалея 41-годишен велосипедист. В следствие на удара велосипедистът е получил разкъсно-контузни рани по главата и тялото.

Настанен е за лечение в УМБАЛ – Стара Загора със съмнение за фрактури на трети и четвърти шийни прешлени, без опасност за живота. Двамата водачи са тествани за употреба на алкохол с техническо средство, като резултатите са отрицателни. В сектор “Пътна полиция”, ОДМВР – Стара Загора, е образувано досъдебно производство чл.343, ал.1 от НК.

Continue Reading

Стара Загора

Отново кола осъмна с нарязани гуми в Стара Загора

Published

on

На 14.04.2021 г. в Първо РУ – Стара Загора е получено съобщение от 26-годишен мъж от гр. Стара Загора, че за времето от 22:00 ч. на 13.04.2021 г. до 07:00 ч. на 14.04.2021 г. е счупено предното панорамно стъкло и са нарязани четирите гуми на личния му автомобил „Фолксваген“, който е бил паркиран в междублоково пространство в гр. Стара Загора, кв. “Самара 3“.

Образувано е досъдебно производство  по чл.216 от НК.

Continue Reading

Стара Загора

Фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021 организират в старозагорското село Преславен

Published

on

За втора година кмеството в старозагорското село Преславен и читалище “Димитър Наумов-1908” в населеното място обявяват началото на цветна надпревара- фотоконкурс “Моята цветна градинка” 2021.


Конкурсът ще се проведе в четири категории:
*красива цветна градина;
*интересни идеи и декорации в градината;
* поддържано и приветливо тротоарно пространство;
* Многообразие от цветя и други растения.


Снимки могат да бъдат изпращани на фейсбук страницата на читалището до края на месец май. Компетентно жури ще оцени и награди победителите. Лауреатите от всички категории в конкурса ще отидат на голям регионален финал.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com