Connect with us

Стара Загора

Изграждат амфитеатрална трибуна на античния форум в Стара Загора с 500 места

Published

on

Амфитеатрална трибуна с 500 седящи места ще изградят в Стара Загора специално за „Летните музикални вечери на античния форум“. Изграждането на трибуната ще се извърши за летния сезон на Държавна опера – Стара Загора, в който на сцената на античния форум от 19 до 27 юли ще бъдат представени две премиери – оперна и балетна, както и един концерт.

На 19 юли основаната през 2013-а група “Фондацията” в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Славчо Николов и Венко Поромански и оркестърът на Старозагорската опера ще изнесат концерт с популярни песни на ФСБ, Б.Т.Р. и други популярни парчета.

Световната премиера на операта “Траян в Тракия” ще бъде на 26 юли. Произведението е писано специално за Държавна опера – Стара Загора. Музиката и либретото на операта са на Андре Катели. Действието от 106 г. сл. Хр. ще се развива в естествената среда на древния град Августа Траяна. Режисьор на постановката е Мортен Росен, диригент на премиерата ще бъде Антъни Арморе, сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите – на Теодора Джамбазов. Участват солистите на операта Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър и Прабългарска школа „Багатур“.

На следващия ден, 27 юли, е премиерата на балета “Антигона” на хореографа Людовик Парти. Едноактният балет е по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен. Сценографията отнова е на Тодор Демеров, а костюмите са Мария Христова. В спектакъла ще участват солистите Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Франческо Бориелло, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Фиорди Лоха и балетът на Държавна опера – Стара Загора. Балетът е вдъхновен от „Антигона“ от Жан Ануи, а разказвач ще бъде старозагорската актриса Светла Тодорова. В балетната вечер на Античния форум зрителите ще видят и балетната миниатюра „Лотос“ на  италианската хореографка Алесандра Скаламбрино, чиято премиера беше на 10 юли.  „Летните музикални вечери на античния форум“ са част от инициативата на Държавна опера – Стара Загора, “Изкуството не излиза в отпуск”. 

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com