Изграждат амфитеатрална трибуна на античния форум в Стара Загора с 500 места

Амфитеатрална трибуна с 500 седящи места ще изградят в Стара Загора специално за „Летните музикални вечери на античния форум“. Изграждането на трибуната ще се извърши за летния сезон на Държавна опера – Стара Загора, в който на сцената на античния форум от 19 до 27 юли ще бъдат представени две премиери – оперна и балетна, както и един концерт.

На 19 юли основаната през 2013-а група “Фондацията” в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Добрин Векилов-Дони, Славчо Николов и Венко Поромански и оркестърът на Старозагорската опера ще изнесат концерт с популярни песни на ФСБ, Б.Т.Р. и други популярни парчета.

Световната премиера на операта “Траян в Тракия” ще бъде на 26 юли. Произведението е писано специално за Държавна опера – Стара Загора. Музиката и либретото на операта са на Андре Катели. Действието от 106 г. сл. Хр. ще се развива в естествената среда на древния град Августа Траяна. Режисьор на постановката е Мортен Росен, диригент на премиерата ще бъде Антъни Арморе, сценографията е на Тодор Демеров, а костюмите – на Теодора Джамбазов. Участват солистите на операта Теодор Петков, Едуин Кей, Игнат Желев, Николай Моцов, Елена Мишинова, Тереза Бракалова, Христо Иванов, Костадин Якшев, хор и оркестър и Прабългарска школа „Багатур“.

На следващия ден, 27 юли, е премиерата на балета “Антигона” на хореографа Людовик Парти. Едноактният балет е по музика на Теодор Антониу, Арво Перт, Микис Теодоракис, Джовани Солима, Никос Скалкоттас, Фредерик Шопен. Сценографията отнова е на Тодор Демеров, а костюмите са Мария Христова. В спектакъла ще участват солистите Анелия Димитрова, Фредерико Пинто, Ивайло Янев, Франческо Бориелло, Джоузеф Райт, Каито Такахаши, Фиорди Лоха и балетът на Държавна опера – Стара Загора. Балетът е вдъхновен от „Антигона“ от Жан Ануи, а разказвач ще бъде старозагорската актриса Светла Тодорова. В балетната вечер на Античния форум зрителите ще видят и балетната миниатюра „Лотос“ на  италианската хореографка Алесандра Скаламбрино, чиято премиера беше на 10 юли.  „Летните музикални вечери на античния форум“ са част от инициативата на Държавна опера – Стара Загора, “Изкуството не излиза в отпуск”. 

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com