Стара Загора

Зимата настъпи: Дъжд и сняг превзеха страната, обявен е жълт код

Днес преди обяд валежи, предимно от сняг, ще има в западната половина на страната и на места там ще се образува снежна покривка, в източната ще са от дъжд. В сутрешните часове в централните райони на Северна България е възможно да се образуват поледици, пише Пик.

Още преди обяд от югозапад валежите ще отслабват до вечерта и ще спират, най-късно привечер в Североизточна България. Вятърът ще е умерен, в Източна България до силен и ще се ориентира от северозапад. Максималните температури в крайните югозападни райони, Горнотракийската низина и по Черноморието ще са между 9° и 14° , в останалата част на страната – предимно между 1° и 6°.

Над планините до сутринта ще бъде облачно, на много места с валежи от сняг, под 1700-1800 метра – от дъжд. Още преди обяд от запад валежите ще спират, облачността ще се разкъсва и намалява, най-късно в планините в Източна България. Вятърът ще е силен до бурен, но през деня ще се ориентира от югозапад и ще отслабва. Температурите още ще се повишат и максималната на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, на много места – значителни. До вечерта валежите ще отслабнат и спрат. Вятърът ще е умерен до силен; до сутринта ще е с източна компонента, по-късно през деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са между 13°-15°, близки до температурата на морската вода. През нощта вълнението на морето ще е 4 бала, през деня ще отслабва.

Жълт код за сняг и дъжд е обявен за цялата страна. Въпреки падналия сняг по по-високите места, пътищата в страната са проходими при зимни условия.

На проходите “Шипка” и “Петрохан” остава забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета. От пътната агенция напомнят на шофьорите да са подготвени за зимни условия, да карат внимателно, със съобразена скорост и да спазват правилата за движение. За подържането на Републиканската пътна мрежа в готовност са 3000 снегорина.

На Запад снеговалежите ще продължат, а на Изток ще има значителни валежи от дъжд – на места се очакват от 20 до 30л/кв.м. Пътната обстановка ще бъде усложнена.

Снеговалежи ще има в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София – град, София – област, Перник и Кюстендил. Тук се очакват количества между 10 и 25 л/кв. м., а снежна покривка в планинските райони – до 10 см. През втората половина от деня валежите от югозапад ще спират.

В четири области – Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян, се очакват значителни валежи предимно от дъжд, а в планинските райони в нощните часове и от сняг. Количествата ще са между 20 и 30 л/кв. м. Снежна покривка в планината ще бъде до 10-15 см.

Интензивни валежи от дъжд се очакват в областите Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Силистра. Количествата ще са между 20 и 30 л/кв.

Времето ще се задържи мрачно, студено и почти без промяна до четвъртък.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com