Здравни работници от 6 града подкрепиха протеста в Стара Загора (СНИМКИ)

Медицински сестри отново протестираха в Стара Загора.  Те не вярват на обещанията за увеличение на заплатите, както и че отпуснатите средства ще достигнат до тях и ще бъдат равно разпределени между всички медицински работници от държавни и от частни болници.

протест на медсестри


В протеста се включиха специалисти по здравни грижи от Казанлък, Сливен, Крумовград, Златоград, Кърджали и София. Присъстваха и медицински специалисти от детски градини, училища и от частни болници. Протестиращите в Стара Загора подкрепиха и медицински сестри от детското здравеопазване в Сливен.

протест на медсестри


“Искаме да ни чуят най-после! Ние не знаем дали обещаните пари ще стигнат до нас, особено до общинското детско-училищно здравеопазване”, каза медицинска сестра с 32 годишен стаж от Сливен.

“Системата има нужда от реформа и от дългосрочни мерки. Министърът на здравеопазването трябва да осъзнае, че тази агония трябва да спре. Медицинските специалисти са хората, на които поверяваме най-ценното си – здравето. Нашето здраве, здравето на нашите деца и близки“, посочи и националният омбудсман Мая Манолова, която също подкрепи протестиращите специалисти по здравни грижи в Стара Загора.

протест на медсестри


 “Очаквам ви на 15-ти май от 14:00 часа пред Министерския съвет! Нека жълтите павета да побелеят и да покажем, че няма да спрем докато не се промени системата. Крайно време е болниците да започнат да функционират качествено. Протестите не са само за нас – медицинските работници, реформа трябва да има заради всички пациенти и потребители на здравни грижи”, призова един от организаторите на националните протести  Мая Илиева.  

протест на медсестри


За увеличение на заплатите на медицинските специалисти бяха отпуснати първоначално 30 млн. лв, а след серия протести още 50 млн. лв. Здравните работници ще продължат да протестират докато не се изпълнят всичките им изисквания.

1. Без търговски дружества в здравеопазването.
2. Еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 (две) минимални работни заплати за страната.
3. Допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила (в зависимост от натовареността).

4. Връщане на медицинските стандарти.
5. Нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година.6. КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването.
7. Възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика.
8. Промяна в категорията труд

darik

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com