Стара Загора

За трети път Международният куклено-театрален фестивал “Пиеро”е с етикет на EFFE

За трети пореден път Международният куклено-театрален фестивал “Пиеро” получава наградата за иновации и значимост EFFE Label на Европейската фестивална асоциация. За първи път форумът стана носител на наградата за 2015 – 2016, след това за 2017 – 2018 и сега за 2019 – 2020. Знакът EFFE Label се връчва на всеки две години, след като бъде премината оценка от международни експерти в областта на фестивалите. За да станат носители на знака, форумите трябва да отговарят поне на седем от десет стандарта за качество. EFFE label е марката за качество на Европа за забележителни форуми на изкуствата. От българските театрални фестивали носители на EFFE Label 2017 – 2018 освен старозагорският Международен куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро” бяха и фестивалите Варненско лято и Фестивалът на хумора и сатирата в Габрово.

EFFE e инициатива на Европейската асоциация на фестивалите, подкрепяна от Европейската комисия и Европейския парламент. Фестивалът за възрастни “ПИЕРО” е създаден от Сдружението с нестопанска цел (СНЦ) “Пиеро” през 2000 г. и е неконвенционална сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и на нетипичното – театър за възрастни в кукления театър. Провежда се като биенале през септември в Стара Загора.

Организатори са Държавен куклен театър – Стара Загора, община Стара Загора, СНЦ “Пиеро”, Министерството на културата и АКТ Унима България. Има две секции – куклен театър за възрастни и експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни и е със състезателен характер. За оценка на конкурсната програма се назначава международно жури от изявени автори, режисьори, композитори, сценографи, актьори.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com