Свържете се с нас

Стара Загора

Засилват присъствието на Инспекторат и МВР край неолитните жилища в Стара Загора

Published

on

Засилват присъствието на общинското звено „Инспекторат“ и полицейските патрули край музейния обект „Неолитни жилища“ в Стара Загора. Извънредните охранителни мерки се налагат заради поредицата от вандалски прояви в района, последната от които беше регистрирана тази сутрин, съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник-кметът Радостин Танев.

В момента районът около обекта се облагородява, припомни той. Озеленява се, изграждат се поливна система, ремонтира се и осветлението. Преди да е приключил проектът обаче неизвестни нанасят щети по съоръженията, скубят храсти и цветя. Изгражда се и система за видеонаблюдение, но все още не работи. Затова се налага да се увеличи присъствието на „Инспектората“ на място. Говорено е и с полицията да включат в обиколките си този район, обясни Радостин Танев. Той призова и свидетелите на подобни прояви да подават своевременно сигнали на „горещия“ телефон, както и на тел. 112.

Тази сутрин са били изкоренени и цветя от новото озеленяване на бул. „Митрополит Методи Кусев“ в отсечката между улиците „Ген. Столетов“ и „Августа Траяна“, съобщи още заместник-кметът.

Десетки са вече установените чрез видеонаблюдението в парковете на Стара Загора подобни нарушения. От началото на годината на извършителите са връчени 155 акта за замърсяване и 88 акта за вандалски прояви като чупене на паркова мебел, изписване на символи и знаци, и повреждане на общинско имущество.  Размерът на наложените глоби е между 50 и 1500 лв. в зависимост от нарушенията. За по-сериозни прояви – като рязане на кабели в парк „М. М. Кусев“, например, се водят досъдебни производства срещу нарушителите. Предстои да бъдат връчени актове за нерегламентирани сметища на установени чрез видеонаблюдение лица. Размерът на глобата за такова нарушение от 500 до 2500 лв. БНР

Стара Загора

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

Published

on

С богата програма, в събота, под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му.

На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в четата на Хаджи Димитър – Христо Янъков и Стефан Орешков и пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. “23 Пехотен Шипченски полк”.

Тържественото отбелязване на 156-ата годишнина от Бузлуджанската епопея ще започне в 11 часа под историческия връх, където ще бъде отслужена панихида в памет на героите.

Национално дружество „Традиция“ са подготвили и мащабна възстановка на Бузлуджанската епопея и последната битка на четата. В нея ще се включат 27 клуба на дружеството от цялата страна.

Ще бъде раздаден и традиционния обреден курбан.

Община Казанлък е организирала и транспорт за желаещите да посетят историческото място, автобусите потеглят в 9 часа от хотел „Казанък“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово, има двама пострадали

Published

on

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово. Сигнал за пътния инцидент, станал до бензиностанцията на изхода на селото, е получен малко след 12:30 часа. Има пострадали. Това потвърдиха от ОД на МВР-Стара Загора. От там посочват, че пострадалите са 68-годишният водач на един от автомобилите и 58-годишна пътничка, пътувала в едно от другите превозни средства, участвали в инцидента. На двамата им се оказва медицинска помощ.

Катастрофата е между три леки автомобила, управлявани от трима мъже на 68, 70 и 50 години.

Водачите са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати.

Снимка фейсбук

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Забраняват влизането в язовир „Копринка“, ще се ползва от самолети за пожарите

Published

on

Забранява се влизането във водите на язовир „Копринка“ с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък.

Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват водата от язовира за гасене на бушуващите пожари в страната ни.

Машините ще зареждат вода директно от язовира, в движение.

Поривът на вятъра при загребването на вода е с огромна сила и молим всички да се съобразят със забраната, заради собствената си безопасност, посочват от община Казанлък.

Продължете с четенето
Реклама Enter

Новини от Казанлък

Can't extract feed: https://kz7.bg/?get_posts=1&count=7.

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com