Свържете се с нас

Стара Загора

Започна изграждането на първото в Стара Загора екологично и иновативно междублоково пространство

Published

on

Със символична първа копка зам.-кметовете на Стара Загора Радостин Танев и арх. Мартин Паскалев дадоха начало на строително-монтажните дейности за изграждане на иновативно междублоково пространство в  кв. „Железник“, което да преодолее ефекта „Градски топлинен остров“. Между блоковете с адрес „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул. „Старозагорско въстание“ № 26 и ул. „Старозагорско въстание“ № 28 ще бъде създадена екологична зелена зона с подходящо оформена алейна мрежа от материали, които  ще осигуряват минимално поглъщане на слънчевата топлина с цел намаляване на последващото ѝ отделяне, кътове за детски игри и спорт, както и пергола с внедрена соларна станция за зареждане на мобилни устройства. Проектът предвижда още мини система за събиране на дъждовна вода, която да подпомогне поливането на растителността, парково осветление със соларно захранване, информационно табло за измерване на температура в реално време, монтиране на питейна фонтанка и други.

„Климатичните промени са един от големите проблеми, които стоят пред всички нас в световен мащаб. В тази посока работим целенасочено, за да устоим на това предизвикателство. В кв. „Железник“ ще имаме един зелен остров, който ще даде възможност за изцяло иновативно облагородяване на пространството. Съоръженията ще бъдат възможно най-екосъобразни. Подобни инициативи ще бъдат винаги подкрепяни, защото това е част от зелената политика на Община Стара Загора“, посочи ресорният зам.-кмет Радостин Танев. Той посочи, че новият облик трябва да се получи в рамките на 5 месеца. Той апелира жителите на блоковите, между които ще се работи, за търпение и толерантност докато траят дейностите.

„Проектът, с обща стойност 5 476 244,97 лв., се изпълнява в партньорство – водещ е Национален доверителен екофонд (НДЕФ), а партньор от страната донор е Норвежката асоциация на регионалните и местните власти (KS) заедно с осем български общини – Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора и София. Община Стара Загора е разработила и предстои да реализира иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в градското развитие“, каза Георги Симеонов, директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Общинска администрация. От думите му стана ясно, че инвестицията в кв. „Железник“ ще е на стойност над 500 хил. лева. Проектант и изпълнител на СМР е „ТАНДЕМ 1“ ЕООД, гр. София.

Пилотният проект на Община Стара Загора се изпълнява в рамките на Предефиниран проект № 3 Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България и се финансира от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП 2014-2021) чрез ОП „Опазване на околната среда и климатични промени“ по Приоритетна ос „Климат“.

По време на събитието, зам.-кметът на Стара Загора арх. Мартин Паскалев уточни, че се работи по включването на междублокови пространства, имащи нужда от реконструкция, в Бюджет 2024 г. на Общината.

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com