Стара Загора

Започнаха дебатите по вота на недоверие към кабинета, внесен от ПГ на ГЕРБ

Критиките и защитите по отношение на работата на правителството дойде да чуе и премиерът Пламен Орешарски. В залата са и почти всички представители на кабинета. Те бяха аплодирани от депутатите от Коалиция за България и ДПС, а колегите им от ГЕРБ викаха „Оставка”.

Председателят на парламента Михаил Миков заключи: „При нас винаги е шумно. Това значи, че е жизнено”.

Орешарски не изпълни основни неща, които се очакваха от него и затова той трябва да си ходи. Незабавно, категоричен бе Сидеров в изказването си по-рано днес, с което отговори на въпроса как ще гласува “Атака”.
Дебатите са необходими и е добре да се проведат, смята лидерът на ДПС Лютви Местан, който обаче напомни прогнозата си, че правителството няма да падне от вот на недоверие.

От трибуната говори финансовият министър Петър Чобанов.

Не споделям мотивите за вота, те представляват компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие, заяви министър Чобанов. „Изложените мотиви за вота са пределно общи и по-скоро засягат цялостната политика на правителството, като се търсят всички секторни политики и се търсят някакви негативи. Може би това е умишлено избрана форма за прикрито обсъждане на цялостната политика на правителството”, заяви Чобанов. По думите му управлението на ГЕРБ е струвало на държавата 8 милиарда лева, по 2 милиарда на година.

„През 2013 г. се постигна дефицит от 1,9 % на касова основа. С Бюджет 2014 г. се постави промяна на публичния ресурс, акцентира се върху развитие на регионите, ускоряване на икономическия растеж”, посочи министърът.

„За първите 5 месеца държавният дълг е нараснал с 800 милиона лева – не 8 милиарда, не 10 милиарда. Не се налагат извънредни емисии, които да доведат до сътресение. През 2013 г. брутният вътрешен продукт беше абсолютно същият като този през 2012 г. Събираемостта се увеличи с един процент – около 800 милиона лева, като през 2013 г. са събрани 28,6 % от БВП при 27,6% през 2012 г. Във второто полугодие на 2013 г. са събрани с 930 милиона лева повече в сравнение с първото полугодие на 2013 г.”, допълни Петър Чобанов. Финансовият министър добави, че данъчните приходи през тази година са с 5,2 % повече от същия период за миналата година.

ГЕРБ внесе петия си вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски минута преди 18 часа на 6 юни. Този път мотивите са за слабости във фискалната политика. Според депутатите от ГЕРБ „желанието за осигуряване на ресурс за непрозрачни и със съмнителна ефективност разходи доведе до безотговорно планиране на приходната част на бюджета и повишаване на дефицита близо до максималните позволени от закона нива”.

В бюджета за 2014 година са заложени близо 2 млрд. лева повече приходи от данъци и осигурителни вноски спрямо постъпилите за 2013 година, посочват от най-голямата опозиционна партия в 42-я парламент. От официалните данни, публикувани от Министерството на финансите, за първите четири месеца на годината приходите по консолидираната фискална програма изостават от заложените по план.

Спрямо същия период на 2013 година данъчните приходи нарастват едва със 123 млн.лева като по отношение на приходите от ДДС и акцизи постъпленията са под нивата на миналата година, посочват още от ГЕРБ.

„Освен преките ефекти върху фиска не са за пренебрегване процесите в енергетиката и железниците, като и двата сектора са последователно тласкани към фалит и допълнително задлъжняване на държавата чрез нейните структуроопределящи дружества. Не са за пренебрегване и проблемите в системата на сектор здравеопазване”, е посочено още в мотивите на вота.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com