Започва реставрация на паметника на Св. Георги Победоносец в Стара Загора

Започва възстановяването на паметника на Свети Георги Победоносец в старозагорския парк „Александър Стамболийски“. Работници издигнаха скеле около монумента.

Части от бронзовата композиция, изобразяваща Св. Георги Победоносец на кон, пронизващ с копието си змей, бе повредена преди около две години от тийнейджъри, които си правили селфи. Има и следи от сериозна корозия на метала.

Срокът за ремонтните дейности е 2 месеца, а предвидените средства за това са в размер малко над 49 хил. лв. и  са включени в капиталовата програма на общинския бюджет, съобщи Диана Атанасова, началник отдел „Култура“ в Община Стара Загора.  Реставрацията ще се извършва от скулптора Любомир Добрев, който е и автор на мемориала.  

Предстои възстановяване на отчупената част от опашката и единия рог на бронзовата фигура на змея. Ще бъдат подменени счупените плочи от облицовката и обновени надписите.

Паметникът, представляващ мраморна пирамида, над която се издига двуметрова фигура на Св. Георги Победоносец на кон, бе открит на 5-ти октомври 2002 година. Монументът е посветен на загиналите 2722 старозагорци във войните за Освобождение и национално обединение на българските земи.  БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com