Стара Загора

Заемите за безплатното саниране закръглиха 1 млрд. лева

Българската банка за развитие (ББР) договори и последния транш от 200 млн. лв. по програмата за безплатното саниране, съобщиха от институцията.

Така заемите закръглиха 1 млрд. лв. ББР и немската KfW подписаха официално писмо за намерения за финансиране на програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това е станало вчера в рамките на Германско-българския съвет за коопериране в Берлин. Очаква се преговорите за окончателното получаване на средствата да бъдат финализирани до края на ноември. Досега банката за развитие е получила одобрение от международни партньори за 400 млн. евро за целево финансиране на програмата. От тях 250 млн. евро са осигурени от Европейската инвестиционна банка, а 150 млн. евро – от Банката за развитие към Съвета на Европа, пише “Сега”.

Над 1500 са вече подписаните договори за саниране между ББР и сдружения по Закона за етажната собственост, чиито сгради ще бъдат обновени. Преди време регионалният министър Лиляна Павлова каза, че до края на годината очаква контрактите да станат над 2000. Преди седмица правителството реши, че ще бъдат определени и препоръчителни цени за отделните дейности в санирането, защото се оказа, че разликата между офертите в различни общини е много голяма. Очаква се регионалното министерство да определи цените и да ги публикува официално на сайта си, така че кметствата да се съобразяват с тях. Надвишените разходи по програмата няма да се признават.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com