Стара Загора

Задържаха мъже за незаконно притежание на старинни монети и антични предмети

На 21.11.2018 г. от служители на сектор “Противодействие на криминалната престъпност” при ОДМВР – Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция за пресичане, разкриване и документиране на престъпления, свързани с незаконни проучвания на местности, представляващи археологически паметници на културата, държане и търгуване с колекции от монети и предмети, представляващи културно-историческа ценност.

В хода на операцията е задържан 57-годишен мъж от гр. Стара Загора, като при извършените в дома му процесуално-следствени действия – претърсване и изземване, са намерени и иззети: металдетектор, дистанционен локатор за благородни метали, 25 бр. различни старинни монети и около 600 бр. антични предмети от различни исторически епохи. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.278, ал.6 от НК.

На същата дата е задържан и 42-годишен мъж от гр. Стара Загора. В дома му са извършени процесуално-следствени действия – претърсване и изземване, при които са намерени и иззети: металдетектор, дистанционен локатор за благородни метали, 4 бр. римски старинни предмети и 96 бр. еднакви метални орнаменти, вероятно от колан от средновековието. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.278, ал.6 от НК.

Лицата са задържани за срок до 24 часа. Работата по случаите продължава.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com