Connect with us

Стара Загора

Живко Тодоров: Ще бъдем безкомпромисни към качеството на изпълнение на проектите

Published

on

Данъците и таксите остават същите за Община Стара Загора и през тази година. Бюджет – 2017 не е по-различен от миналогодишния, затова не се очаква промяна в приходната му част. Това заяви днес по време на обсъждането му на заседание на Общинския съвет кметът Живко Тодоров, като уточни, че увеличаването на приходите в общината не може да става за сметка на гражданите. Той подчерта, че единствената разлика от миналогодишния бюджет е стартът на програмата „Региони в растеж“.

„Това е основният приоритет на общината през 2017 година и нашите усилия ще бъдат насочени към започването на реализацията на обсъжданите проекти, някои от които ще бъдат завършени през следващите години“, уточни Тодоров. По думите му, бюджетът е направен дисциплинирано, не се допускат разходи, които общината не може да си позволи. Той  възлиза на 103 682 хил. лв., като за местни дейности са предвидени близо 45 млн. лв., а останалите над 57 млн. лв. са за делегирани държавни дейности, които ще се дофинансират с 2 млн.лв. местни приходи.

Кметът на Стара Загора открои няколко основни приоритета, отразени във финансовата рамка на общината за 2017 година. Той постави на първо място образованието, за което са предвидени близо 44 млн.лв., като една от най-важните функции на общината и се спря на средствата, заложени за ремонти, подпомагане на ученици и деца, изпълнението на много проекти в училищата и детските заведения.

Социалната политика осигурява 37 услуги с държавно делигирани средства и с дофинансиране на обща стойност около 7,7 млн. лева. Тя е насочена и към обновяване на училища, детски ясли, млечната кухня и детските градини като сумите, които се заплащат от родителите за тези услуги не са променяни от 2011 година и са значително по-ниски в сравнение с други големи градове. Издръжката на едно дете в детска градина в момента е 218 лв., а родителите заплащат 50 лв. на месец. Общината дофинансира с около 3 млн. лева детските ясли и около 2.6 млн. лева детските градини.

Живко Тодоров се спря и на благоустрояването и решаването на ежедневните проблеми на хората, поддръжката на улици, тротоари, междублокови пространства, които също са приоритетни за Бюджет – 2017. Инвестиционната програма е на стойност над 23,1 млн.лв., а обектите, в които ще се инвестира са ремонти на 31 междублокови пространства, 6 училища, 2 детски заведения, изграждане на детски площадки и др. „Няма да допускаме компромис с качеството на изпълнение на проектите, които предстои да бъдат реализирани от общината, ще бъдем безкомпромисни“, подчерта кметът.

През тази година ще продължи и програмата за енергийна ефективност, за която са предвидени 2, 4 млн.лв., стана ясно още по време на обсъждането в залата. Ще започне реконструкция на площадното пространство пред сградата на общинската администрация, на пешеходната зона на централния булевард, изпълнението на втората фаза на транспортния проект, реконструкцията на парк „М. М. Кусев“, ремонт на закритата лекоатлетическа писта, физкултурни салони на три училища и завършване на залата за художествена гимнастика, както и на двете автогари в кв.“Железник“ и кв. „Зора“. Предстои изграждане на нови социални жилища за над 3 млн.лв., както и на нови проекти за продължението на ул.“Хр. Ботев“, ремонт на залата на Синдикалния дом, на кметствата в селата Казанка, Арнаутито, Еленино, Колена, Могила и Маджерито.

За спортни дейности от общинския бюджет са предвидени 2,7 млн. лева, като в сумата влизат ремонти на три физкултурни салона, на закритата лекоатлетическа писта, довършителни дейности в залата за художествена гимнастика и др.

С 8 млн. 586 лв. е осигурен ресор „Култура“ в общинския бюджет за 2017 г. „Музей „Литературна Стара Загора“ ще бъде завършен и оборудван“, подчерта кметът Живко Тодоров. За селата също са предвидени средства за благоустрояване, добави той

Continue Reading

Стара Загора

МБАЛ “Берое” – Стара Загора вече разполага със свръхсъвременна апаратура, каквато няма дори в Турция

Published

on

Болницата разшири легловата си база от 120 на 240 легла с нов 7-етажен корпус, внесе уникален ленеен ускорител за презицно лечение на онкологични проблеми

Това става факт след направеното разширение, като е изграден нов 7-етажен корпус, в който се разкриват допълнително отделения по МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ, ЛЪЧЕЛЕЧЕНИЕ, НЕФРОЛОГИЯ, ПУЛМОЛОГИЯ, КАКТО И ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ, ПРЕКАРАЛИ ИНФАРКТ И ИНСУЛТ.

След направеното разширение болницата от 120 легла вече ще разполага с над 240 легла.

Всичко това е свързано с амбициозния план на ръководството на лечебното заведение да осигури комплексност при лечението на онкологично болните пациенти на болницата, които се лекуват в отделенията по хирургия, гастроентерология, неврология, урология, пулмология и нефрология, както и да се предложат съвременни методи за лечение на пациентите с онкологични заболявания в целия регион, които са втората причина за смъртност в страната след сърдечно-съдовите заболявания.

Процедурите в отделението по лъчелечение ще се извършват на последно поколение ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ „ВАРИАН ХАЛЦИОН” версия 2, който е единствен в страната и първия в Източна Европа, като с такъв апарат все още не разполага и Турция. Характерно за този апарат е, че отстранява метастази с много ниска енергия лъчи и изключително прецизно, като по този начин не уврежда тъканите и органите в съседство. Апаратът разполага и с приставка за радиохирургия.

В Медицинския център на територията на лечебното заведение от няколко месеца работи и ПОСЛЕДНО ПОКОЛЕНИЕ ДИГИТАЛЕН МАМОГРАФ за скрининг на рак на гърдата, който е най-често срещаният при жените.

В отделението по хирургия освен лапароскопска, вече започва да се предлага и РОБОТИЗИРАНА ХИРУРГИЯ, като хирургичните екипи в момента преминават обучение и сертификация за работа с роботизирана лапароскопска апаратура.

За всички нови дейности на Болницата вече е издадено разрешение от Министерство на здравеопазването. В момента тече процедура за сключване на договор с НЗОК за тяхното финансиране, за да могат всички здравно осигурени пациенти в региона и от цялата страна да имат достъп до най-съвременните методи на лечение в областта на хирургията и онкологичните заболявания. Очаква се това да се случи до средата на 2022 г.

Continue Reading

Стара Загора

Стара Загора е домакин на международен бизнес форум с участието на корейски компании

Published

on

На 24 февруари Стара Загора ще бъде домакин на международен бизнес форум с участието на корейски компании и представители на местния бизнес, със съдействието на Корейската агенция за насърчаване на търговията и инвестициите (KOTRA). Организатори на събитието са KOTRA, с подкрепата на Община Стара Загора, и КРИБ – Стара Загора.

Първата част от събитието ще се проведе от 9:00 часа в Бест Бутик Хотел, където представители на местния бизнес и корейски компании ще осъществят двустранни срещи с цел създаване на бизнес партньорства. Всяка компания, която проявява интерес, трябва да изпрати апликационна форма, която ще определи и сферата на дейност на потенциалното сътрудничество.

Втората част от събитието ще се проведе от 14:00 часа в зала „П.Р.Славейков“ на Община Стара Загора, където ще бъде представен опитът на корейските компании в дигитализирането на селското стопанство и нейното модерно управление.

Желаещите да участват трябва да попълнят апликационните форми за всяка едно от двете части на събитието и да ги изпратят в срок до 31 януари 2022 г. по електронната поща на адрес p.m.doneva@starazagora.bg

Поради настоящите противоепидемични мерки броят на присъстващите на двете части на събитието ще бъде ограничен.

Всички присъстващи следва да представят зелен сертификат или отрицателен резултат от направен тест за COVID-19, съгласно законоустановените мерки в страната.

Continue Reading

Стара Загора

Православната църква отдава почита си съм Свети апостол Тимотей

Published

on

Днес Православната църква отдава почита си съм Свети апостол Тимотей. Той бил ученик на св. ап. Павел. Той бил обърнат в християнството от него по време на първото му мисионерско пътешествие, а при второто си пътешествие великият апостол го взел за свой спътник и ученик.

Св. ап. Павел му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт, станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун. Св. апостол Тимотей бил първият епископ в град Ефес.

Днес имен ден празнуват всички мъже, които носят имената Tимoтeй и Тимофей.

Житие на свети апостол Тимотей
Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей (Деян. 16:1), който бил обърнат в християнството от св. апостол Павел по време на първото му мисионерско пътешествие. Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а баща му бил елин. При второто си пътешествие великият апостол на езичниците го обрязал “заради юдеите, които бяха по ония места” (Деян. 16:3) и го взел за свой спътник.

От това време нататък Тимотей бил постоянен спътник на св. ап. Павел, който му възлагал важни поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя учител от Солун в Коринт (1Сол. 3:1-3), станали повод за написването на Първото послание до християните в Солун.

Важна роля по отношение на коринтските християни има ап. Тимотей и при третото пътешествие на ап. Павел (1Кор. 4:17, 16:10; Рим.16:21). Заедно с други шест спътници Тимотей придружавал учителя си и до Йерусалим (Деян. 20:4). Тимотей бил заедно със затворения Павел в Рим (Кол. 1:1; Филим. 1; Фил. 1:1), и св. Павел съобщава, че ученикът му преди него бил освободен (Евр.13:23). През последните години на ап. Павел той бил поставен като негов заместник на отговорното апостолско поприще в Ефес (1Тим. 1:3).

Скоро преди смъртта си ап. Павел чувства копнеж да го види и му поръчал да отиде в Рим (2Тим. 4:11), след което Тимотей отново се върнал в Ефес. Евсевий Кесарийски (263-339) в своята “Църковна история” го нарича “първи епископ на Ефес”.

Св. ап. Тимотей бил умъртвен на 22 януари 97 г. от езическа тълпа, защото излязъл пред езическото шествие и го изобличил за безсрамните действия по време на Артемидините тържества.

Светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени заедно с мощите на св. Лука и св. Андрей Първозвани в храма “Св. апостоли”. По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.

В канона на новозаветните свещени книги влизат две Павлови послания до св. апостол Тимотей (1Тим., 2Тим.), които принадлежат към неговите “пастирски послания”. Първото е написано след “първите окови” на ап. Павел, а второто малко преди неговата мъченическа смърт в 67 година.Блиц

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com