Стара Загора

Живко Тодоров: Преименуването на местности ще затрудни общината, но като гражданин го одобрявам

Не съм заплашван от турския консул, увери кметът на Стара Загора

Преименуването на 868 местности с български имена в изпълнение решението на Общинския съвет на Стара Загора ще доведе до определени административни затруднения, призна в ефира на Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Промяната ще се отрази на съответните актове, което означава повече работа и натоварване на общинските служители, поясни той.

„В крайна сметка обаче ние сме длъжни да изпълняваме решенията на общинския съвет и ще го направим, след като това решение влезе в сила“, заяви градоначалникът и увери, че ще се постарае старозагорците със земи в преименуваните местности да не бъдат натоварени финансово при промяна на документите им.

Като обикновен гражданин на Стара Загора обаче Живко Тодоров подчерта, че одобрява решението за смяна на турско-арабските топоними с български. По думите му преименуването е оправдано заради драматичната история на града. „Затова и в Стара Загора патриотичните настроения имат по-добра почва. В София и други градове може би една такава стъпка ще остане неразбрана. Затова и смятам, че нищо не бива да се абсолютизира“, каза още кметът и сподели мнението си, че случилото се се преекспонира. Според него това действие на общинския съвет не е обременено партийно и не бива да се възприема като агресивен акт и опит „да се яхне“ някаква вълна.

Живко Тодоров категорично отрече да е получавал предупреждение от турския консул преди сесията на общинския съвет, на която бе взето решението за смяна на имената.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com