Сватби

Експерт: Новият закон за вредни храни няма да е ефективен

Всички страни от ЕС имат проблем с данъка за вредните храни. Облагането не влияе върху здравето на потребителите. Дания е отменила този данък, защото той не е довел до намаляване на затлъстяването. Министрите цитират някакви непълни данни, каза икономистът Красен Станчев в ефира на Тв7.

Няма влияние на данъците върху хранителните навици на хората. Диетата на българина е много добра спрямо други представители в ЕС. Ние ядем 10 пъти по-малко шоколад от германците. Ръстът на реалните доходи в България е 42%, по-богати сме и ядем по-здравословно, категоричен е икономистът.

Няма как да се контролират тези, които продават баници и пасти. 10 милиона лева ще загуби хазната ни, а 4000 души ще загубят работата си, категоричен е икономистът.

Д-р Станимир Хасърджиев контрира твърдението, че ние сме на първо място по много заболявания в Европа. Няма пари в хазната за здраве и няма как да се справим ако не обложим с данък. Нужно е повече спорт за българите, завърши специалистът.

Всяка стотинка от този нов данък ще отидат за спорт, борба с ХИВ/СПИН и други социалнозначими болести. България не инвестира достатъчно средства за профилактика, всяка стотинка ще е в помощ на това, смята д-р Хасърджиев.

Надявам се да се създаде контролен механизъм от страна на хората и медиите, които да бдят за инвестирането на тези пари в здравеопазване, каза д-р Хасърджиев. Няма да стане нищо такова, някакви хора ще събират пари от продавачи и ще падат в някакви бездънни ями, контрира икономистът Станчев.

Няма период в човешката история, в който подобни данъци да не са довели до нещо добро. Няма данък здраве, а закон за наказание на тези, които произвеждат нещо, категоричен е Красен Станчев.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com