Стара Загора

Драгомир Стойнев: Поскъпването на тока със 17,9% е необосновано

Искането на EVN токът да поскъпне със 17,9% е необосновано високо. Всяка година ЕРП-тата предявяват такива искания. Но ние по-скоро трябва да търсим резерви в системата. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката, и водач на листата на БСП в Стара Загора за парламентарните избори Драгомир Стойнев пред БГНЕС. Той не пропусна да се похвали. “Ние създадохме работа на хилядите миньори. Когато дойдох за пръв път в Стара Загора, миньорите ми казаха “Най-страшно е от тишината в мините”. Сега всички миньори работят. Имаме износ на електроенергия, имаме балансиращ пазар, до края на тази година трябва да имаме и енергийна борси и вървим към 2015 към един либерализиран пазар. Смятам, че това е правилният път и служебното правителство трябва да продължи по този път”, коментира той.

“Служебният кабинет трябва да продължи и нашите действия, които ние предприехме относно двата източника за лошото състояние на НЕК – именно ВЕИ-тата, “Марица изток 1” и “Марица Изток 3”, убеден е Стойнев. “Започнахме преговори с двете централи, очаквам да се продължат тези преговори. Трябва да има и конкретни действия за ограничаване на любимите на ГЕРБ възобновяеми енергийни източници. През 2012 година се въведоха близо 1000 мегавата в системата, което се равнява приблизително един ядрен блок. Това дебалансира системата. Никой тогава не попита българските граждани дали искат такива инвестиции. Сега българският данъкоплатец и българският бизнес трябва да плащат тази скъпа енергия, а ние трябва да я ограничим”, заяви Стойнев.

Служебното правителство действа като предизборен щаб на ГЕРБ и основната му цел е ГЕРБ да се върне на власт, коментира още бившият енергиен министър. Рокадите на служебното правителство ме притесняват, призна Стойнев. Ролята по конституция на служебният кабинет е да гарантира честни парламентарни избори, а служебното правителство си позволява да прави рокади не само в БЕХ и НЕК, а във всички енергийни дружества, позволява си да сменя областни управители, отбеляза той. Бившият енергиен министър говори и за следизборни коалиции. Според него всеки, който защитава идеите на БСП, е добре дошъл за разговори.

Източници: БГНЕС / Експерт.бг

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com