До 4 декември приемат идеи за новия правилник за финансиране на малки културни проекти в Стара Загора

До 4 декември се приемат предложения от граждани по проекта за изработване на правилник за финансиране на малки културни проекти в община Стара Загора, съобщи зам.-кметът Милена Желева. Това е нова идея, която да подпомогне културния живот в общината. Предвидено е 9-членна комисия да разглежда документите.  Два пъти през годината ще може да се кандидатства свободно по тази програма, като е заложено проектите да се отчитат до края на ноември. Заложено е съфинансиране на проекти до 3 хил. лв.  Както и съучастие от кандидатстващите в размер най-малко на 30%, като то може да не е непременно финансово, може да е изпълнено чрез труд, уточни зам.-кметът с ресор “Култура”.

Милена Желева посочи и предстоящите ремонти, които община Стара Загора планира през следващата година.  

„Най-важният е ремонта на Драматичен театър „Гео Милев“, където се помещава и общинският фолклорен ансамбъл „Загоре“. Сградата е паметник на културата и ще направим всичко възможно да бъде запазена. Нагласата е до края на лятото да бъдат пребазирани двата културни института и да започне същинска работа по сградата“, обясни зам.-кметът.

Тя увери, че всеки един момент от строителните дейности ще бъде контролиран изключително строго, защото се налага да бъде направено конструктивно укрепване на сградата.

Друг важен проект е този за ремонта на Летния театър. Надявам се до края на годината да бъде направена първата копка“, каза Милена Желева.

Тя обясни, че е наложително да се ремонтира и най-високата част на сградата на Старозагорската опера. Там се е появил теч през последните месеци и ще се наложи да бъдат използвани алпинисти за отстраняване на проблема. БНР

„Много се надявам проекта за пространството пред музей Литературна Стара Загора да бъде осъществен догодина“, добави още Желева. 

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com