Connect with us

Стара Загора

До няколко месеца ще бъдат завършени мащабни проекти в Община Стара Загора

Published

on

Върховен административен съд отхвърля решението на Комисията за конфликт на интереси при определяне на победителя и избрания идеен проект за изграждане на Многофункционална зала “Арена Стара Загора”. Това съобщи на пресконференция днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров. „В противен случай решението за ВАС по избран проект на колектив ще бъде въведено изготвяне на работен проект за изграждане на залата“, обясни градоначалникът. Той припомни, че параметрите на съоръженията включват общо 5000 места и 25 милиона лева предишна стойност.

P1430031

Стана ясно още Тодоров представи всички проекти върху, които се работи към настоящия момент. Активни дейности се извършват по ремонта на Станционната градина, която ще бъде изцяло обновена до края на следващите два месеца. В същия срок се очаква да приключи и изграждането на Скейт парка в парк „Артилерийски“. „Дейностите по изграждане на съоръжението бяха замразени през изминалата година, тъй като пандемията наложи пренасочването на част от средствата от бюджета на общината по други пера. Преди няколко седмици беше възобновена дейността по изграждане на атракциона и до края на месец юни трябва да бъда завършен“, категоричен беше Тодоров. От думите му стана ясно още, че през лятото ще бъде отворен за посещения и изцяло обновения Зоопарк в Стара Загора. До началото на есента ще приключи изграждането на нова канализация и водоснабдяване по втория етап на проекта в кв. „Самара“ 1. След което ще започне работа по подновяване на инфраструктурата- тротоари, улици и междублокови пространства в района. Градоначалникът припомни, че преди месец започнаха дейностите по цялостното обновление на емблематичния за старозагорци Летен театър.

„Усилено се работи и по проекта за рекултивация на старото сметище на „Мандра баир“, който трябва да приключи през следващите четири месеца. Чрез този проект сметището няма да съществува и няма да замърсява почвата, водата и въздуха“, уточни още Тодоров. До лятото на 2022 година ще бъде завършен и проектът за цялостно обновяване на Руския пазар и ремонт и разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“.

Кметът съобщи още, че се финализират обществените поръчки за избор на изпълнители за ремонт на училищата СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“, както и за изграждането на двата нови обекта- общежитие към новосъздадената гимназия за Компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански“ и новата детска градина в кв. „Възраждане“. Предстои обявяване на обществени поръчки за цялостно обновяване на Драматичен театър „Гео Милев“,за ремонт на два пенсионерски клуба в Стара Загора, както и за изграждане на надземни градски тоалетни.  Тодоров обобщи, че има избран изпълнител за доставка на 33 нови модерни електробуси и 18 зарядни станции, които да допълнят обновения автопарк на градския транспорт в града, но подадени жалби в КЗК забавят изпълнението на проекта. Кметът заяви, че „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Стара Загора започва реализацията на голям проект за подмяна на водопроводи и канализация в централната градска част. Той уточни, че няма да се разкопават ремонтирани улици, а само такива, които до момента не са рехабилитирани.

Живко Тодоров обяви, че се очаква до дни да бъде подписан договор за финансиране от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изграждане на охранителни канали около Стара Загора. „Изграждайки тези канали ще бъде спряна възможността за наводняванията на града при проливни дъждове“, разясни още той. Градоначалникът съобщи още, че ще бъдат отпуснати 200 хил.лева за закупуване на Купол за планетариума на Астрономическата обсерватория „Юрий Гагарин“ от Министерство на образованието.

От думите на кмета стана ясно още, че през втората половина на тази година, при добри финансови показатели на общинския бюджет, ще стартират ремонти по улиците „Промишлена“ и „Войвода Стойчо Черногорски“, както и изграждане на постоянно кръгово кръстовище в района на Новотехпром. Живко Тодоров информира, че в края на пролетта и началото на лятото ще започне активна работа по ремонти в селата от общината. Уточняват се с кметовете и кметските наместници кои са приоритетните обекти, пътища и улици.

По време на пресконференцията стана ясно още, че Община Стара Загора ще предостави на своите граждани нова социална услуга. „В никоя друга община няма толкова много социални услуги. Това е нашата политика към гражданите, защото има много хора, които се нуждаят от помощ“, представи Тодоров. Общият брой на предоставяните социални услуги към момента е 48, уточни ресорният зам.-кмет Иванка Сотирова.

По време на срещата кметът Живко Тодоров и неговият екип представиха и част от проектите, за които ще се кандидатства през следващия програмен период.

Участие в събитието вземе още зам.-кметовете Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Милена Желева и Красимира Чахова, гл. архитект Виктория Грозева и секретарят на общината Делян Иванов.

Стара Загора

Наблюдавайте и търсете около себе си знаци и съвпадения

Published

on

Луната е в знак Рак до 15:45ч на 17 май

Това е времето за проявление на онези чувства, които човек отдавна потиска в себе си. Вашият вътрешен Аз ще ви подскаже, че ​​сами сте заключили много емоции в себе си, отказвайки се да признаете самото им съществуване.

Често през този лунен период човек е лесно податлив на бързи емоционални реакции.  

Интуитивните усещания се засилват. Впечатлителността и възбудимостта се увеличават ( особено при жените). Повишената нервност и емоционалност често водят до изостряне на безсънието.

По това време са особено уязвими гърдите, млечните жлези, черният дроб и жлъчния мехур. Възможно е да се появят нарушения във функционирането на стомаха и на цялата храносмилателна система. При хора страдащи от стомах и черен дроб е възможно обостряне на хронични заболявания, свързани с тези органи.  

Продължава 5 лунен ден до 09:09ч на 16 май (от 08:19ч на 15 май)

Следва 6 лунен ден от 09:09ч на 16 май до 10:07ч на 17 май

Първият от “благословените дни”. В този ден към земята идва мощен енергиен поток. Символ на този лунен ден е жеравът, който олицетворява връзката с боговете и възможността да се влезе в по-висшите състояния на съзнанието. Ден на интуитивното знание. Наблюдавайте и търсете около себе си знаци и съвпадения. 

Това е период на стабилност. Всичко, което се случва в шестия лунен ден, е обхванато от аура на спокойствие и равновесие. Всички ситуации са неутрални, те не засягат цялостната картина на живота.

Този ден е особено благоприятен за смели и амбициозни проекти. Мечтайте, дерзайте, старайте се да бъдете по-добри от останалите и късмета ще ви се усмихне! Нещата трябва да стават плавно, без бързане. Нужно е да се подхожда съзнателно към това, което се случва, навреме трябва да се прекратят недоволството и отрицателните емоции. Ден за опрощение, стремеж към любов и благодат.

Денят трябва да се използва за почивка и спокойни дейности. Всякакви емоционални вълнения може да причинят здравословни проблеми. Специален ден за адаптиране, за преосмисляне, за оценка на последните събития. Отърсете мисълта си от житейските грижи. Добре е за отпускане, медитация, релаксация, йога. Специално се препоръчва пранаяма. Благоприятно въздействие оказват духовните практики. Добре е да се посвети на самоусъвършенстване.

Денят, в който човек трябва да намери сили за любов. Ако простите на някого за отрицателна постъпка, тогава Вселената ще ви възнагради с положителна енергия. Важното е да можете правилно да я използвате. 

Не давайте днес личните си вещи на друго лице, дори на близък човек. Заедно с тях ще ви напусне спокойствието и късметът ще ви забрави.

Секс – Сексуалните отношения трябва да бъдат спокойни и нежни. Подходящо за класическия секс с традиционни пози. Въздържайте се от пози, които изискват по-активни действия. Бъдете мили нежни, ласкави, нека да има  повече целувки и прегръдки. 

Подстригването способства подобряване на здравето. Ще ви се открият нови финансови източници в скоро време или нови способи за доходи.

27 слънчев ден –  Днес  се  отваря небесната врата и Висшите сили говорят с нас чрез знаци. В този ден по слънчевия календар се намираме под контрола на Небето. Цялото внимание на всички Небесни сили е насочено към нас и нашите мисли, действия. Нужно е да се съблюдават правилата за правилно общуване между хората. Молете се за близките си, за себе си, молитвите ви ще бъдат чути.

Continue Reading

Стара Загора

Продължават творческите срещи на открито в Стара Загора

Published

on

Творческа среща под надслов „Игри- рисунки- забавления“  събра на една сцената талантливи старозагорци. Събитието се проведе снощи в едно от най-новите арт пространства на Стара Загора „Квадратът“.

„Целта на тази поредица от срещи е гражданите да се запознаят с различни герои- архитекти, скулптори, художници, които да представят своята работа“, каза по време на откриването арх. Велимир Георгиев. Той допълни, че идеята за такъв тип творчески събития  е стартирала през миналата година и ще продължи и през тази.

Арх. Михаела Захариева представи разказването в рисунки като удоволствие, игра и експеримент или кое (по)ражда илюстрацията. Публиката се запозна и с вдъхновяващите илюстраторки Беатрис Алеман и Калина Мухова.

Личната си история разказа и творецът Никола Райнов. Той разкри причината за написването на първата си книга за успеха и предизвикателствата по пътя към него.

Почитателите на настолните игри и потомствени архитекти- Мартин Бакърджиев и Александър Бакърджиев представиха стъпките за направата на игра.

На събитието присъстваха зам.-кметът Милена Желева, гл. архитект Виктория Грозева и граждани.

Срещите се организират от Община Стара Загора и САБ-дружество Стара Загора.

Continue Reading

Стара Загора

Старозагорчета се класираха за математически финал в Куала Лумпур

Published

on

В края на април 2021 г. в Стара Загора се проведе квалификация за тайванската олимпиада по математика World Mathematics Invitational – WMI, за ученици от 1 до 12 клас.

За финала, който ще се проведе в края на юли в Малайзия, се класираха 47 български ученици от 1 до 12 клас, сред тях и 13 старозагорчета.

Нашите финалисти са:

Павел Казаков, златен медал от квалификацията, СУ „Максим Горки“;
Ния Казакова, сребърен медал, 6 ОУ „Св. Никола“;
Димана Никова, сребърен медал, 2 ОУ „П. Р. Славейков“;
Ема Маркова, бронзов медал, НУ „Димитър Благоев“;
Матея Косева, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Боян Сливков, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Ивайло Косев, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Ели Стоянова, бронзов медал, 4 ОУ „Кирил Христов“;
Драгомир Ников, бронзов медал, 2 ОУ „П. Р. Славейков“;
Йоан Михайлов, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“;
Радослав Балкански, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“;
Станислав Димов, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“;
Пламен Желев, бронзов медал, ППМГ „Гео Милев“.

Квалификацията и финала за WMI бе в 2 части по 40 минути.

Учениците от 1–ви до 4–ти клас решаваха задачите на български език, а участниците от 5–ти до 12–ти клас – на английски език.

Старозагорското участие във финалите на Тайванската олимпиада датира от 2018 г., когато в столицата на Южна Корея медали за Стара Загора спечелиха Мирослав Минчев, Теодор Танков, Максим Танков и Александър Данчев.

Голям успех постигна през 2019 г. във Фукуока (Япония) Йоан Михайлов, който надви азиатската конкуренция и спечели диамантен медал от състезанието.

Миналата година финалът за българските участници се проведе в Стара Загора заради сложната обстановка. Сред златните медалисти имаше отново старозагорци – Павел Казаков и Йоан Михайлов.

Плаката за българската квалификация с кадър от българското участие в Сеул през 2018 г.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com