Connect with us

Стара Загора

Днес Стара Загора е столица на високотехнологичния бизнес в България

Published

on


Стара Загора е домакин на годишната националната конференция  на  Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST) под надслов „Експанзия на индустрията на знанието на регионално ниво“.

„В момента България се намира в една особена ситуация и е много важно какви стъпки ще бъдат предприети в следващия етап. Стара Загора има своята история като един от градовете с най-добре развита индустрия. Не случайно първият завод в Европа за дискове и запаметяващи устройства e открит в Стара Загора, както и завода по роботика „Берое“, каза по време на официалното откриване на форума зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя изрази убеденост, че предстои ново технологично развитие на града и региона. „Стара Загора има много добра комуникативност с всички останали градове и има всички дадености да се развива“, допълни още зам.-кметът. Сотирова припомни още, че в Стара Загора има изключително добри условия за живот- основаващи се на добро здравеопазване, образование, културен живот, инфраструктура. „Това е предпоставка както да привличаме старозагорци напуснали града да се завърнат, така и млади и образовани хора от други населени места да дойдат да живеят в града“, допълни зам.-кметът. От думите и стана ясно, че много от учебните заведения в Стара Загора имат специалности с насоченост към IT сектора   

img_0790

Илия Кръстев – председател на УС на AIBEST благодари на Община Стара Загора за гостоприемството и помощта и заяви: „За нас е удоволствие да сме в Стара Загора. Нашата индустрия  през последните месеци се развива с добри темпове. Очакването ни е, че 2020 година е била година на растеж с над 10 % на заетите в сектора. Това се развива с още по-голяма скорост и през 2021 година“. Той е категоричен, че корона кризата е една възможност за България и за икономиката на България да се развива още по-бързо. Предстоящата Зелена сделка и трансформация на икономиката ще бъдат възможности за сектора и за Стара Загора и тяхното развитие.

„Горди сме, че участие в конференцията се радва на голям интерес от големи международни компании“, обясни началникът на отдел „Инвестиции“ в местната администрация  Росица Райкова. Тя представи доклад за развитието на икономиката на знанието в област Стара Загора и посочи предимствата за развитие на IT технологиите и подходящата бизнес среда.

Пред присъстващите Радостин Танев, Организатор на кампанията „Аз обичам Стара Загора”, представи 10 причини защо да изберете Стара Загора.

По време на срещата беше акцент беше поставен на пандемията като катализатор на експанзията на бизнеса на регионално ниво: Един за всички, всички за един. Обсъдени бяха възможностите за Дигитализацията като инструмент за конкурентоспособност на регионално и национално ниво, както и мерки за развитие и привличане на бизнеса на регионално ниво

“Индустрията има нужда от локални центрове като Стар Загора.Времето е такова, че дигиталното номадство се превръща в норма. Хората с тази професия вече гледат в какъв град да се установят, не само държавата”, допълни Илия Кръстев.

Програмата на събитието включва още представяне на резултатите от годишното AIBEST HR проучване, както и стартъпите – възможност за ускоряване на бизнес трансформациите. В събитието участват още Бойко Таков, изпълнителен директор на Агенцията за малък и среден бизнес, Стефан Стоянов, зам.-кмет на Община Пловдив, Красимир Стойчев, зам.-кмет на Община Бургас, Добри Димитров, председател на BASSCOM, представители на най-големите технологични компании у нас, местните власти и правителството. Те ще дискутират факторите и мерките, които трябва да бъдат взети на локално и национално ниво за привличането на нови инвестиции и за създаването на благоприятна бизнес среда за развитие на сектора.

Continue Reading

Стара Загора

Треньор от школата на футболния “Берое” с първа стихосбирка

Published

on

С два отбора ще участва в стартиращото този уикенд първенство на Футбол 5 Академията на “Берое”. Освен набор 2013 в шампионата ще играят и най-малките таланти на “зелено-белите” – родените през 2014 година. Наставник на тима е Стелиян Евтимов, който се присъедини към треньорския състав на школата през лятото. 

“Берое” 2014 вече участва на един турнири и се нареди на трето място. Играчът на Берое 2014 Алекс Иванов получи индивидуалната награда за най-добър защитник, а наставникът Стелиян Евтимов – за най-добър треньор. “Представихме се доста добре. И колкото и нескромно да звучи надхвърлихме очакванията – моите, както и тези на колеги и противници. Изключително много се радвам, че хората там оцениха това че се бяхме събрали преди 4 седмици. Отборите, които заеха първите две места – “Несебър” и ЦСКА например тренират от една година. ЦСКА дори бяха участвали в бейби Шампионска лига в София, играят мачове всяка неделя. Децата са свикнали на игровата обстановка”, разказа в интервю за Радио Стара Загора Стелиян Евтимов. 

“В първенството на Футбол 5, което започва сега ще играем срещу отбори, които са с година по-големи от нас. За мен това също е плюс. Децата са страшно развълнувани, постоянно ме питат кога са мачовете. Късметлия съм, че децата, които са в отбора са жадни за футбол”, допълни той. 

Десетина дни след дебюта му като треньор в първенството на Стелиян Евтимов предстои още един . На 27 септември в 19.00 часа ще се състои премиерата на първата му стихосбирка – “Без дъжд няма цветя”. “Успявам да съвместя писането и тренировките, макар че напоследък не ми остава толкова свободно време. Пиша отдавна и винаги съм използвал моментите, в които съм оставал сам с мислите си, за да ги излея някъде на хартия. Изключително съм благодарен на хората замесени в подготовката на тази книга, защото сам няма как да се справя с всичко – на моята издателка Иванка Иванова, която ми помага много, на приятелите ми, които ме подкрепят и които постоянно ме мотивираха да покажа нещата, които съм написал”, заяви Стелиян Евтимов. БНР

Continue Reading

Стара Загора

Нов прием в Детско-юношеската студия за опера и балет “Маргаритки” – Стара Загора

Published

on

Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“ обявява прослушване на 2 и 3 октомври (събота и неделя) от 11.00 ч. в Държавна опера – Стара Загора.

В прослушването могат да участват всички желаещи на възраст от 5 до 16 години.

* Балетна школа – Децата трябва да бъдат облечени в удобно облекло и да си носят туфли (цвички). На прослушването ще бъдат оценени техните физически данни, чувство за ритъм и артистични заложби. Подготовка на танц не е необходима, но ако има такъв, музиката да се носи на CD или флашка.

* Вокална школа – На прослушването ще бъдат оценени вокалните умения на децата – точно интониране, правилна дикция, както и чувство им за ритъм и артистичните им заложби. Кандидатите трябва да подготвят една песен по избор и да носят музиката на CD носител или флашка.

Очакваме ви!

Ръководител на ДЮСОБ е Йова Петкова. Почетен ръководител на балетната школа е примабалерината Снежана Дескова, а ръководители са Богдана Сергеева, Ивелина Николова и Емилия Ставрева.

Ръководител на вокалната студия е Инна Андреева. Ръководител на подготвителна група към студията е Боряна Петрова.

Детско-юношеската студия за опера и балет отвори врати от началото на учебната 2015/2016 година. Операта на Стара Загора приюти в огромната си сграда талантливите малки артисти, като им предостави зали за репетиции, сцена и възможности за изява.

Децата от вокалната студия изпълняват от занимателни и поучителни песнички за най-малките до сложни полифонични (на няколко гласа) песни със съвременен аранжимент. Участниците в танцовата група изпълняват както сюжетни танци, така и модерен и класически балет.

ДЮСОБ има многобройни изяви и в спектаклите на Държавна опера Стара Загора – оперите „Бохеми“, „Турандот“, „Лучия ди Ламермур“, „Тоска“ и др., в балетите „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Фантастичното дюкянче“, „Снежанка и седемте джуджета“ и др.

От 2015 г. ДЮСОБ натрупа и репертоар. На сцената на Операта бяха реализирани мюзикълите „Едно лято в едно блато“, „Шегобишко на острова на чудесата“, „Коледни вълнения“, „Машина на времето“, „Космическа приказка“, „Отмъщението на Зайчето Питър“ и др.

Студията приема участниците всяка година през октомври-ноември.

Continue Reading

Стара Загора

Отличиха старозагорски ученици за завоювани медали по ММА

Published

on

Със специално изработени плакети за високи спортни постижения на Община Стара Загора бяха удостоени днес шестима от състезателите на боен клуб „Атила“. Отличията връчи ресорният зам.-кмет Красимира Чахова.

„Поздравявам Ви за отличното представяне на изминалите състезания. С Ивайло Георгиев се познаваме от години, той е много упорит и всеотдаен не само като треньор, но и като човек. Със собствени средства и сили успя да превърне едно неугледно помещение в една прекрасна зала, в която вие тренирате и изковавате всички тези успехи“ – каза в приветствието си Чахова. Тя пожела още много успехи и отличия на младите старозагорски надежди.

Благодарност за подкрепата на Община Стара Загора изказа треньорът Ивайло Георгиев. „ММА става все по-харесван от младите хора и деца и става все по-популярен. На националния шампионат, който се проведе в Ямбол, бяхме с грандиозен отбор от 30 състезатели, което беше невероятно. Завоювахме много призови места и спечелихме всички отборни купи от надпреварата“ – подчерта още Георгиев.

Плакети получиха Виолета Старчева, завоювала второ място на Световното първенство за юноши и два пъти шампион на България по ММА, Кристиян Канев – спечелил второ място на Световното първенство за юноши, Пламен Димитров, заел пето място на Европейското първенство и шампион на България по ММА-граплинг, Стефан Ташев – спечелил шампионската титла на България по ММА-кадети до 67 кг, Робин Иванов – шампион на България по ММА-юноши до 57 кг и Милен Фетов – шампион на България по ММА и граплинг – мъже до 77 кг.

По време на награждаването стана ясно, че през следващата седмица треньорът и състезателите ще проведат открита благотворителна тренировка по ММА, в която могат да се включат и любители спортисти.

IMG_2784
IMG_2790
IMG_2787
Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com