Свържете се с нас

Стара Загора

Детското кино на „Златната липа“ 2022 представя щури тийн комедии

Published

on

Три от филмите в програмата на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ влизат в категорията детско кино, но са насочени най-вече към младежите.

Вниманието на най-малките зрители несъмнено ще бъде привлечено от пълнометражния анимационен филм от Дания „Създатели на сънища“ (2020). Рисуваният филм на Ким Хаген Йенсен в продължение на 1 час и 21 минути разказва историята на Мина и нейната доведена сестра Жени, която се оказва доста злобна. Мина открива „Строителите на сънища“ и осъзнава, че може да промени Жени към добро, като промени мечтите ѝ. Това обаче носи своите последствия в реалността.

Тийнейджърите ще имат възможността да гледат новия български игрален филм „Жири“ (2021) на режисьора Петя Йорданова-Хънкинс. Ексцентричната история тече с лудо темпо и в свежарски музикален ритъм, навлизайки до голяма степен в жанра на мюзикъла. Във филма правят дебют група студенти от Софийския университет, които обичат да пеят и го правят впечатляващо добре. В центъра на историята стоят трима приятели, които попадат в музикален любовен триъгълник…

Третият филм от детската програмата на „Златната липа“ също е комедия, насочена към ежедневието на тийнейджърите. Това е филмът от Латвия „Смотанячки“ (2021) на режисьора Марта Елина Мартинсоне.

През 1999 година, с наближаването на новото хилядолетие, на три деветокласнички – Сармийте, Света и Катрина – им е омръзнало да ги тормозят и да им се присмиват в училище. Те решават да променят живота си и до прогимназиалния бал да станат най-популярните момичета в училището.

Пълната програма с филмите по часове на прожекциите вече е качена на сайта на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ – www.thegoldenlinden.com. Публикувана е и програмата с часовете и местата на съпътстващите събития по време на фестивала.

МФФ „Златната липа“ 2022 ще бъде открит на 28 май с тържествена церемония, която ще започне в 17 часа на западния вход на Държавна опера Стара Загора и ще продължи 5 дни. На 1 юни вечерта на същото място ще бъде церемонията по закриване на фестивала, когато ще бъдат обявени и наградени филмите победители в конкурсната програма.

Входът за всички прожекции, както винаги досега, ще бъде безплатен, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

Време е да изберете своите филми фаворити, които непременно искате да видите.

Продължете с четенето

Стара Загора

Три автомобила се блъснаха край Стара Загора, има наранени хора

Published

on

На 27.06.2022 г. около 11.00 ч. по път 6602, в землището на общ.Стара Загора, на кръстовището за Тракийския университет, е настъпило пътнотранспортно произшествие между л.а.”Рено”, управляван от 66-годишна жена, л.а. “БМВ”, управляван от 36-годишен мъж и т.а.”Дачия”, управляван 29-годишна жена. Вследствие на инцидента са причинени щети по МПС-тата. Водачите са тествани за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е нулев резултат за тримата.

Управлявалата т.а.”Дачия” е получила леки наранявания, обслужена е амбулаторно и е освободена без опасност за живота. Водачът на л.а. “БМВ” и пътувал в колата му 35-годишен мъж са получили различни наранявания и са настанени в болнично заведение за наблюдение и допълнителни изследвания. В сектор “Пътна полиция” е образувано досъдебно производство по чл.343, ал.1, б.”а” от НК.

Продължете с четенето

Стара Загора

Лекарски рок групи се събират на първи фестивал в Стара Загора

Published

on

На 8 и 9 юли в Стара Загора ще се проведе първият по рода си рок фест с участието на лекарски групи – „Dr. Rock“. „Фестивалът, който лекува душата“ ще събере феновете на добрата музика и атрактивните музиканти на Античен форум „Августа Траяна“. Първи акорди ще се чуят в 19.00 часа. Входът е свободен.

За първи път в България рок фестивал ще обедини появата на сцена на рок групи, в които свирят лекари. Да има поне един доктор в групата е единственото условие за участие в предстоящия рок фест Doctor Rock, подчертават организаторите.

В първото издание на фестивала се включват рок бандите: Covers on Slippers – София, Restart Rock Band – София, The Doctors – Пловдив, GP Band – Бургас, A.CP.C – Велико Търново и домакините, LED 7 – Стара Загора. Шестте групи от различни краища на страната ще вдигат градуса на двете стаозагорски рок вечери под звездите с авторски парчета и техни версии на популярни рок песни.

Идеята за единствения по рода си лекарски рок фестивал у нас идва по време на Ковид пандемията. Във времето на ограничени социалните, д-р Станимир Трошев, известен офталмохирург и басист на LED 7 BAND, който в свободното си време често заменя операционната зала с репетиционна, представя проекта си за фестивал за непрофесионални „лекарски“ рок групи пред останалите участници в бенда и получава пълната им подкрепа, както и доза концертен хъс за предстоящото събитие. След малко ровене из интернет и телефонни обаждания на приятели идеята за рок фестивала започва да се превръща в реалност. Оказва се, че в България има много лекари – музиканти, желаещи да вземат участие.

Амбицията на организаторите на „Doctor Rock Fest“ е той да се превърне в традиция и да се провежда ежегодно през първите горещи юлски вечери.

Събитието е подкрепено от Община Стара Загора.

Продължете с четенето

Стара Загора

Комисията по безопасност на движението към Община Стара Загора разгледа сигнали от граждани и институции

Published

on

На свое заседание днес Комисията по безопасност на движението към Община Стара Загора разгледа сигнали и предложения, направени от граждани и институции. В дневния ред на работната среща влязоха 14 точки, които бяха представени от нейния председател и ресорен зам.-кмет Йордан Николов. Внесена за обсъждане бе и Актуализацията на плана на движение (АПОД) в зоната между ул. „Д-р Тодор Стоянович, ул. „Армейска“ и бул. „Цар Симеон Велики“. Ще се работи последователно за създаване на организация за еднопосочно движение по ул. „Орфей“, „Евридика“ и „Барейро“.

Да се ограничи паркирането на автомобили в района на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ също бе дискутирано по време на редовното заседание на Комисията. От дебатите стана ясно, че ще бъде поставен знак, указващ забраната пред входа на училището, както и ще се постави защитна бариера на тротоара, за да бъде ограничено спирането на МПС.

Членовете на комисията разгледаха и няколко предложения за ограничаване на престоя на автомобили по тротоари на ул. „Августа Траяна“, по ул. „Свети Княз Борис“, по ул. „Димчо Стаев“ и други. По време на заседанието бе обсъдена и възможността за създаване на еднопосочно движение и в кв. „Железник“ по ул. „Арх. Христо Димов“ от пресечката с ул. „Иван Киров Вазов“ в посока запад.

Маркирани бяха и участъци, при които се осъществяват нерегламентирани маневри за обратен завой по сигнали на граждани. На няколко такива конфликтни точки ще бъдат поставени забраняващи знаци.

Всеки, който е подал писмо до Комисията, ще получи отговор с информация от редовното заседание на Комисията по безопасност на движението.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com