Стара Загора

Депутатите одобриха заем от 1,5 млрд. евро при лихва от 1,08%

Бюджетната и външната комисия в парламента приеха Законопроект за ратифициране на договор за нов държавен заем между Република България и няколко финансови институции. Стойността на заема е 1,5 млрд. евро и ще е с лихва от 1,08% на годишна база, ако се сключи днес. Лихвата се базира на индекса ЮРИБОР, към който се добавя 0,5%.

Договорът държавата ще сключи с ЕЙЧ ЕС БИ СИ БАНК ПИ ЕЛ СИ, СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ, СИТИБАНК, ЕН ЕЙ (клон Лондон) и “УНИКРЕДИТ БУЛБАНК” АД – в ролята на регистратори и упълномощени водещи организатори, и “УНИКРЕДИТ БАНК” АГ (клон Лондон) – в ролята на агент. Заемът е шестмесечен с опция да бъде удължен с още шест месеца, обясни финансовият министър Владислав Горанов на съвместното заседание на бюджетната и външната парламентарни комисии.

Николай Александров и Волен Сидеров от „Атака“ се противопоставиха на идеята за теглене на новия дълг и попитаха какви такси ще се плащат. Александров подчерта, че в случая ще се прави мостово споразумение, което се случвало за първи път от времето на Милен Велчев.

Владислав Горанов обаче отговори, че каквото е можел да каже, го е казал в този формат. Ако искат допълнителни данни, депутатите трябвало да свикат закрито заседание. Бюджетната комисия прие законопроекта с 11 гласа „за“, 2 „против“, и 3 „въздържали се“. Вънщната комисия гласува при 11 гласа „за“, 3 „против“ и 3 „въздържали се“. За да влезе в сила, законът трябва да бъде гласуван и в пленарна зала. Министър Горанов подчерта, че е добре това да стане в бърз порядък.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com