Свържете се с нас

Стара Загора

Деветият международен конкурс по оперно дирижиране BLUE DANUBE 14-21 септември, Стара Загора 2023

Published

on

От 14 до 21 септември 2023 г. Държавна опера-Стара Загора е домакин на деветото издание на Международния конкурс по оперно дирижиране BLUE DANUBE. Целта на събитието е да се подпомогнат млади музиканти от различни страни, като им се даде шанс за изяви през следващите две години в различни оперни театри и оркестри.

Съгласно статута на конкурса най-добре представилите се участници получават покана за гастрол в Националната опера Клуж-Напока и Опера Брашов, Румъния /през сезон 2024 – 2025 г./, Държавната филхармония Търгу Муреш, Румъния (оперна гала) през сезон 2025 – 2026 г., Държавна опера-Стара Загора, България (два ангажимента), възможност за ангажимент със Симфоничния оркестър на Станислав Биницки, Белград, Сърбия, гостуване за дирижиране на оперен спектакъл на сцената на Сръбския национален оперен театър в Нови Сад. Носителите на награди дирижират гала представлението на операта „Тоска” на сцената на Старозагорската опера при закриване на конкурса на 21 септември.

Конкурсът се провежда за девети път и за втори път в Стара Загора.

В Деветия международен конкурс по оперно дирижиране Blue Danube участват 26 диригенти от над 15 националности. Авторитетно жури ще оценява кандидатите в три тура. В оценяването на кандидатите участва и оркестърът на Държавна опера-Стара Загора. Всички претенденти за награди се явяват анонимно – под номера, определени от предварително изтеглен жребий.

Тази година журито на конкурса е в състав: Председател на журито е  Елена Казела оперен и симфоничен диригент /Италия/, членове – диригентите Лари Мюлънт /САЩ и Словакия/, Кончета Анастаси /Италия/, Кристиан Санду /Румъния/, Гергели Кеселяк /Унгария/ и проф.Ивайло Кринчев, главен диригент на Държавна опера-Стара Загора. В програмата на конкурса са включени оперните спектакли  „Вълшебната флейта” от В.А.Моцарт,  „Риголето” от Верди, „Тоска” от Пучини с участието на солисти, хор и оркестър на Държавна опера-Стара Загора.

Първият тур ще се проведе от 14 до 16 септември с начален час 10.00 часа. Регламентът включва оценяване на всички участници, на които се дава възможност да дирижират репетиции на съответните оперни заглавия. На 16 септември след края на регламентираното конкурсно време ще бъдат обявени допуснатите участници във втори тур. Втори тур ще се проведе от 17 до 19 септември. Ще бъдат допуснати 12 диригенти. Класираните диригенти за Трети тур ще бъдат обявени на 19 септември след редовното конкурсно време. До трети тур ще бъдат допуснати 4 диригента, третият тур започва на 20 септември с две генерални репетиции на спектакъла на операта „Тоска” – от 10.00 до 13.45 и от 18.00 до 21.45, в които финалистите дирижират по едно действие.  Победителите ще бъдат обявени след края на вечерната генерална репетиция.

Церемонията по награждаването е на 21 септември, от 19.00 часа, след което победителите /Първа, втора и трета награда/ ще дирижират спектакъла на операта „Тоска” на сцената на Държавна опера-Стара Загора с участието на солистите Русалина Мочукова, Борис Тасков, Александър Крунев и др., оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора.

Билети за Церемонията по награждаването и гала спектакълът на операта „Тоска” могат да бъдат закупени онлайн и на касата на Старозагорската опера.

 

Продължете с четенето

Стара Загора

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

Published

on

С богата програма, в събота, под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му.

На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в четата на Хаджи Димитър – Христо Янъков и Стефан Орешков и пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. “23 Пехотен Шипченски полк”.

Тържественото отбелязване на 156-ата годишнина от Бузлуджанската епопея ще започне в 11 часа под историческия връх, където ще бъде отслужена панихида в памет на героите.

Национално дружество „Традиция“ са подготвили и мащабна възстановка на Бузлуджанската епопея и последната битка на четата. В нея ще се включат 27 клуба на дружеството от цялата страна.

Ще бъде раздаден и традиционния обреден курбан.

Община Казанлък е организирала и транспорт за желаещите да посетят историческото място, автобусите потеглят в 9 часа от хотел „Казанък“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово, има двама пострадали

Published

on

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово. Сигнал за пътния инцидент, станал до бензиностанцията на изхода на селото, е получен малко след 12:30 часа. Има пострадали. Това потвърдиха от ОД на МВР-Стара Загора. От там посочват, че пострадалите са 68-годишният водач на един от автомобилите и 58-годишна пътничка, пътувала в едно от другите превозни средства, участвали в инцидента. На двамата им се оказва медицинска помощ.

Катастрофата е между три леки автомобила, управлявани от трима мъже на 68, 70 и 50 години.

Водачите са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати.

Снимка фейсбук

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Забраняват влизането в язовир „Копринка“, ще се ползва от самолети за пожарите

Published

on

Забранява се влизането във водите на язовир „Копринка“ с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък.

Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват водата от язовира за гасене на бушуващите пожари в страната ни.

Машините ще зареждат вода директно от язовира, в движение.

Поривът на вятъра при загребването на вода е с огромна сила и молим всички да се съобразят със забраната, заради собствената си безопасност, посочват от община Казанлък.

Продължете с четенето
Реклама Enter

Новини от Казанлък

Can't extract feed: https://kz7.bg/?get_posts=1&count=7.

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com