Свържете се с нас

Стара Загора

ДЕВЕТДЕСЕТ И ТРИМА СПОРЯТ С РИМИ В ПОЕТИЧЕН КОНКУРС В СТАРА ЗАГОРА

Published

on

И тази есен Стара Загора ще отстои името си на поетичен град с Тридесет и шестото издание на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” 2019. Общо 93-ма участници, с изключителен превес на дамите, са изпратили своите творби и очакват името на победителя. И тази година организатори на стойностния литературен форум са Община Стара Загора, Библиотека „Родина” и Къща музей „Гео Милев”.

По условие авторите са на възраст между 14 и 25 години, като никой от тях все още няма издадена стихосбирка. Най-много са младите дарования във възрастовия диапазон 16-18 години. Момичетата са 76 срещу 17 момчета.

Че и това издание на най-стария национален конкурс за младежка поезия е обичано и популярно сред младите хора у нас, говори прегледът на участниците по населени места, тъй като почти всички областни български градове са се представили със свои таланти. Лавровият венец се държи от София (24), а Стара Загора защитава поетичната си слава с петима млади творци. С традиционно силно участие са представени Пловдив (5) и Бургас (5), а по трима, посветени на мерената реч, са изпратили творби от Велико Търново, Благоевград, Габрово, Гълъбово, Димитровград и Разград.

Кой от тях ще се зарадва на издаването на първата си книга ще прецени журито. Напълно излишно е то изрично да се назовава като компетентно, след като се изброят имената на поета, литературовед и преподавател от катедра „История на философията“ на Софийския университет доц. Васил Видински, на поетесата, редактор, драматург и лауреат на конкурса Мария Донева и на поета Иво Рафаилов, който се изявява и като графичен дизайнер и също като Мария е сред лауреатите на конкурса, печелили „Златното яйце”.

Техният избор ще бъде обявен на Гала вечер на отличените участници на 1 ноември 2019 г., петък, на четвърто ниво на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Тогава ще бъде представен и първият поетичен сборник на лауреата на конкурса от 2018 г. Мартин К. Илиев – „В печалния хан на дните”. Традиционната Поетическа работилница за млади поети с журито ще се проведе на 2 ноември, събота.

Продължете с четенето

Стара Загора

С панихида и възстановка почитат 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му

Published

on

С богата програма, в събота, под връх Бузлуджа ще бъдат отбелязани 156 години от гибелта на Хаджи Димитър и четата му.

На  20 юли тържествените чествания ще започнат в Казанлък с поднасяне на венци и цветя пред паметника на местните участници в четата на Хаджи Димитър – Христо Янъков и Стефан Орешков и пред паметната плоча на Стефан Караджа на бул. “23 Пехотен Шипченски полк”.

Тържественото отбелязване на 156-ата годишнина от Бузлуджанската епопея ще започне в 11 часа под историческия връх, където ще бъде отслужена панихида в памет на героите.

Национално дружество „Традиция“ са подготвили и мащабна възстановка на Бузлуджанската епопея и последната битка на четата. В нея ще се включат 27 клуба на дружеството от цялата страна.

Ще бъде раздаден и традиционния обреден курбан.

Община Казанлък е организирала и транспорт за желаещите да посетят историческото място, автобусите потеглят в 9 часа от хотел „Казанък“.

Продължете с четенето

Стара Загора

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово, има двама пострадали

Published

on

Три коли се сблъскаха край старозагорското село Богомилово. Сигнал за пътния инцидент, станал до бензиностанцията на изхода на селото, е получен малко след 12:30 часа. Има пострадали. Това потвърдиха от ОД на МВР-Стара Загора. От там посочват, че пострадалите са 68-годишният водач на един от автомобилите и 58-годишна пътничка, пътувала в едно от другите превозни средства, участвали в инцидента. На двамата им се оказва медицинска помощ.

Катастрофата е между три леки автомобила, управлявани от трима мъже на 68, 70 и 50 години.

Водачите са тествани за употреба на алкохол, отчетени са отрицателни резултати.

Снимка фейсбук

 

Продължете с четенето

Стара Загора

Забраняват влизането в язовир „Копринка“, ще се ползва от самолети за пожарите

Published

on

Забранява се влизането във водите на язовир „Копринка“ с плавателни средства в съботния ден. Забранява се и практикуването на водни спортове, информират от община Казанлък.

Причина за забраната е, че в утрешния ден международни самолети ще използват водата от язовира за гасене на бушуващите пожари в страната ни.

Машините ще зареждат вода директно от язовира, в движение.

Поривът на вятъра при загребването на вода е с огромна сила и молим всички да се съобразят със забраната, заради собствената си безопасност, посочват от община Казанлък.

Продължете с четенето
Реклама Enter

Новини от Казанлък

Can't extract feed: https://kz7.bg/?get_posts=1&count=7.

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com