Connect with us

Стара Загора

Дават старт на ремонта на Станционната градина

Published

on

Видът и предназначението на парк „Станционна градина“ няма да бъде променян за период, не по-малък от 5 години след крайното плащане към община Стара Загора по проект „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Станционна градина“ . Той е финансиран по приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие“, която се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативната програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Това решиха общинските съветници на последното си ноемврийско заседание миналата година, а първа копка за ремонт на емблематичната за старозагорци градинка, ще бъде направена следващата седмица, увери кметът Живко Тодоров.

Стойността на проектното предложение е 4 млн. лева и е със 100% безвъзмездна финансова помощ. Община Стара Загора ще осигури собствено финансово участие в размер до 500 000 лева за изпълнението на проекта чрез собствени средства, вземане на кредит или друга подкрепа от финансова институция.

„Станционната градина” е създадена през периода 1898 -1912 год. на площ от 52 928 кв.м. Централната алея е композиционна ос на градината. Тя се явява продължение на втората по значимост улица в Стара Загора – „Митрополит Методий Кусев”. В южна посока тя завършва в гаровия площад. В градината е изграден градски стадион за колоездене.

Проектът „Паркоустрояване, благоустрояване и подобряване на физическата среда на „Станционна градина“ включва:

– Реорганизация и изцяло подновяване на алейната мрежа. Подчертаване на главната ос – север – юг за връзка с Централна гара.
– Оформяне на паркови зони наситени със спортни функции, монтиране на съвременни спортни съоръжения. Изграждане на велопарк с велоатракции, площадка за ролери и скейтборд.
– Запазване и консервиране на съществуващата растителност. Направена е фитосанитарна оценка, в която са посочени състоянието на съществуващата растителност и мерките за тяхното възстановяване. Новопроектираната растителност е представена в приложената подробна дендрологична ведомост.
– Проектиране на детски площадки в крак със съвременните тенденции. Въжени съоръжения съчетаващи разнообразни функции.
– Проектиране и изграждане на нова наземна обществена тоалетна, съобразена с изискванията за достъпна среда.
– Паркова мебел с модерна, съвременна визия.
-Изграждане на сух фонтан.

Дарик

Continue Reading

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com