Свържете се с нас

Стара Загора

Готвят нова тесла за шофьорите нарушители

Published

on

Снимките от камери за скорост и улично видеонаблюдение, собственост на общините, да се използват от КАТ за издаване на електрони фишове на шофьорите нарушители.

70 на сто от глобите да постъпват в общинските бюджети, когато са засечени с техни камери. Това предвижда проект за промени в Закона за движение по пътищата, внесен от депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Маноил Манев, пише „Труд“.

Идеята се обсъжда от близо 10 години, като за въвеждането є най-много настояват от Националното сдружение на общините.

През този период в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и много други градове бяха монтирани стотици камери, започнаха да работят и центрове за наблюдение. Част от тях и в момента дават записи на МВР и КАТ, по които се съставят актове и наказателни постановления за нарушения по Закона за движение по пътищата. Но електронни фишове за скорост се издават само по данни от сертифицирани полицейски камери.

Проектът на Ненков и Манев, по който са работили и експерти от Столична община, изисква автоматизираните технически средства и системи на общините да отговарят на същите изисквания като на КАТ, като и да снимат и записват датата, точния час на нарушението и регистрационния номер на моторното превозно средство, с което и извършено нарушението.

Определени от кметовете длъжностни лица ще имат достъп до компютърните системи на МВР, за да установят от какъв вид и каква категория е автомобилът и кой е неговият собственик, на чието име да се състави електронния фиш. Постъпващите в общинската хазна приходи ще дават възможност за поддръжка и разширяване на мрежата от тези технически средства.

На гишетата за административно обслужване в общините нарушителите ще могат да получават невръчени електронни фишове и наказателни постановления, издадени от МВР, пише още в проекта. Той обаче няма как да бъде гласуван в разпускащото се след седмица 48-о Народно събрание и остава за следващия парламент.

Продължете с четенето

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com