Голям автозавод в Стара Загора? VW, Hyundai и китайци гледат към България заради Коронавируса!

Стара Загора и Пловдив сред най-потенциалните градове, които да поемат нови заводи.

“Все още решение за осъществяване на инвестицията за строеж на завод на Volkswagen не е взето. Продължаваме да сме в шортлистата на държавите, които имат претенции, предоставят добри условия за инвеститора и биха били амбицирани да изпълнят точно и съответните параметри в плана”. Това сподели пред Bloomberg TV Bulgaria Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

След възобновените боеве в Сирия, Турция е гореща точка и Германското правителство изрично е заявило отказа си за инвестиции там.

Янев говори и за възможността у нас да дойде друг голям автомобилен инвеститор като корейския концерн Hyundai. Тази възможност се обсъждаше около посещението на българска делегация в Южна Корея, водена лично от премиера Борисов.

Тогава стана ясно, че българските власти са в постоянен контакт с корейския концерн. След появата на коронавируса, корейския концерн изпитва големи затруднения с производството си в Азия и търси нови места за заводи, които да оперират в Европа и Азия, а България е с много изгодно местоположение за тяхните цели.

“Сътрудничество с Hyundai и завод за производство на батерии за електромобили у нас също са част от приоритетните проекти през 2020 г.”, увери шефът на агенцията за инвестиции.

Янев разказа и за китайски компании, които искат да изградят завод за електрически автобуси у нас. Очакванaтa oбщa инвecтиция e в paзмep нa 25 млн. евро, като щe ocигypи 250 paбoтни мecтa.

“Проведохме серия от срещи с големи компании и стигнахме до подписването на меморандум за сътрудничество и изпълнение на една сравнително голяма инвестиция в сферата на автомобилостроенето. Говорим за сглобяването на автобуси в България”, заяви той.

“Вероятността за позициониране на този завод е по протежението на автомагистрала “Тракия”. Говотим за индустриалните зони в Пловдив или Стара Загора, поясни още Янев.

Стамен Янев обяви, че по изчисления на Българската агенция за инвестиции има ръст на инвестициите през 2019 г. “Сертифицирали сме 31 проекта на стойност около 500 млн. лв. с потенциал за разкриване на нови 4000 работни места. Статистическите данни от БНБ са положителни. Говорим за половин милиард повече приток на инвестиции спрямо 2018 г.”, отбеляза той.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com