Сватби

ГЕРБ предлагат по-строги мерки за джигитите на пътя

Младежите, които карат кола и са причинили катастрофа с тежка телесна повреда или смърт, или са седнали зад волана пияни, вече ще бъдат съдени като възрастни. Освен това непълнолетните, които с действията си причинят тежка телесна повреда или смърт, вече няма да бъдат освобождавани от наказателна отговорност. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, подготвени от депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. Те са внесени, след като премиерът Бойко Борисов поиска по-строги мерки и по-тежки санкции срещу виновниците за катастрофи на пътя, съобщава „24 часа”.
Младежите вече няма да избягват присъди и при множество престъпления, както и когато престъплението е извършено спрямо орган на власт при или по повод изпълнение на службата му. В такива случаи досега се предвиждаше административно наказание обществено порицание или възпитателна мярка, но това наказание в тези случаи се явява несъразмерно спрямо степента на обществена опасност на деянието, пише в мотивите.
Прокурорът вече ще има право да поиска отнемане на шофьорската книжка на водач, обвинен за катастрофа с причиняване на телесна повреда или смърт, и преди произнасяне на съда по конкретното дело, гласят още промените. Гражданинът обаче ще има възможност да обжалва.
Въвеждат се наказания и за гонките по пътищата. С нов текст в Наказателния кодекс се предвижда затвор до 3 години за всеки, който превиши максимално разрешената скорост с над 60 км/ч, ако това бъде установено по надлежния ред.
До 1000 лв. скача глобата за каране на кола с чужди регистрационни табели.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com