Сватби

ГЕРБ готви задължително гласуване за местните избори през 2015 г.

Възможно е задължителното гласуване да бъде въведено още от 2015 г., когато ще има местни избори. Това обяви в интервю за “24 часа” зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На последните избори видяхме, че има притеснения за демократичните устои. Когато всеки даде гласа си, ще има по-реална представителност в институциите. За мен е по-важно 70-80% от избирателите да определят представителността в българския парламент, отколкото 48 на сто, колкото бяха на последния вот”, коментира Цветанов.

По думите му може всички политически формации да се обединят около задължителното гласуване и то да се постигне с промени в законодателството, включително конституционни. Това означава 43-тото Народно събрание да започне ударно работа върху промени на чисто новия Изборен кодекс, известен като кодекса на Мая Манолова. Президентът Росен Плевнелиев поиска референдум за изборните правила, в който присъства и въпросът за задължителното гласуване, но такова допитване не беше организирано от предишното управляващо мнозинство.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com