Connect with us

Стара Загора

В чирпанското село Могилово с подписка заради лош и опасен път, искат работеща община

Published

on

Жителите на чирпанското село Могилово поканиха за среща народния представител от ГЕРБ Радостин Танев, за да му връчат подписка, с която търсят решение на един от основните си проблеми – ремонт на пътя, който води към населеното място. Подпис са положили близо 70 души, които живеят в селото и изпитват затруднения с ежедневните пътувания по 6-километровия път.

„Глас в пустиня са исканията ни до този момент. Канихме кмета на Чирпан, да дойде, да види в какво състояние е пътят от Винарово до тук. Да вземе отношение и да ни помогне. Няколко години пишем писма, но нищо – това са по-малко от 6 км. път, но за нас той е жизненоважен“, категорични са от селото. „Два автомобила не могат да се разминат спокойно, пукаме гуми, картери, опасно е, особено сега, когато е мокро и мъгливо, освен това видимостта е намалена заради непочистени клони. Улиците в селото също имат нужда от ремонт, но никой не ни чува. Идват само по избори и след това забравят за нас“, оплакаха се пред старозагорския депутат могиловци. Те допълниха, че заради състоянието на инфраструктурата много често влизат в конфликт с  частни превозвачи, а общински транспорт има само 2 пъти в седмицата. „Като падне сняг и линейка не може да влезе в селото, а тук са предимно възрастни хора. Нетърпимо е!“, заявиха още могиловци по време на срещата.

„Пътят, за който искате подкрепа, е общински. Проведох разговори, след като ме потърсихте, с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, сподели с жителите на селото Радостин Танев. Според него пътищата в региона не са в добро състояние. Той припомни, че Община Чирпан е глобена, във връзка с некачествено изпълнение на европейски проекти, сред които и такива за рехабилитация и обновяване на пътна инфраструктура, за сума от над 9 млн. лева. „Това означава, че общината ще може да се възползва от финансиране, само ако върне тези пари към държавния орган. Т.е. няма вариант пътната отсечка да бъде ремонтира с европейско финансиране, категоричен бе Радостин Танев. Той пое ангажимент да се запознае подробно с поставените пред него казуси, както и да предаде подписката с искане за решаване на проблема на село Могилово, в ресорните министерства.

„Община Чирпан няма ресурс да се справи с този проблем“, подчерта общинският съветник и председател на ГЕРБ в Чирпан Христо Стефанов. Той отбеляза, че липсва каквато и да е визия за развитие в региона. „Два са вариантите – средства да дойдат по проект и да бъде обновена и подобрена пътната връзка между селата Винарово и Могилово, което е невъзможно преди новия програмен период и изчистване на задълженията към ДФ „Земеделие“ . Другият е да дойде помощ от държавата, но това е опция когато има диалог и екипна работа, а при това управление на общината липсва всякакво желание за такива“, категоричен бе Христо Стефанов. Той заяви, че в рамките на 6 години в общината няма нито един изработен проект, а както вървят нещата, до края на 2020 година няма и да има. „При работещ общински екип проблемът с пътя не би бил толкова труден за разрешаване, но в настоящата ситуация е почти невъзможно това да стане“, посочи общинският председател на ГЕРБ в Чирпан.

Според жителите на Могилово, за да вървят нещата в общината, тя се нуждае от кмет, който да знае как и какво да прави, да работи в интерес на жителите, на хората, които са му гласували доверие. „В нашата община явно не е така“, категорично заявиха хората. „Кметицата в нашето село е с вързани ръце, защото в община Чирпан не се работи“, казаха още те.

За още един проблемен участък от път в Могилово сигнализираха жителите – има пропадане на уличното платно и по пътя към местния язовир. Хората търсят подкрепа и за подобряване на комуникацията с фирмите за дървесина, които не винаги спазват предварителните си маршрути за преминаване през населеното място и създават допълнителен дискомфорт на живущите, рушат земеделски пътища и замърсяват.

Радостин Танев отбеляза и друг факт, община Чирпан няма нито една сграда, която да е санирана по Националната програма за енергийна ефективност, нещо с което се гордеят стотици български общини и хиляди семейства подобриха вида на жилищата си.

На срещата с над 40 души, в местния пенсионерски клуб, присъстваха още и кметският наместник в селото Иванка Гешова, както и представител на най-големия инвеститор в региона, вложил десетки милиони лева в изграждането и налагането на региона като спа и винена дестинация. От страна на частната фирма споделиха, че помагат с каквото могат, за да правят селото уютно и приветливо, но смятат, че лошата инфраструктура им реализира финансови загуби.

Копия от подписката на могиловци бяха връчени освен на народния представител Радостин Танев, така и на общинските съветници от Чирпан.

 

Continue Reading

Стара Загора

В продажба са виртуални билети за втората контрола на “Берое” в Турция

Published

on

Както е известно, „Берое“ пусна в продажба ВИРТУАЛНИ билети за своите контролни срещи в Турция. По този начин всеки желаещ ще има възможност да подпомогне финансово и морално своя любим отбор. Билетите за втората контролна среща в Турция – срещу украинския „Днипро“ вече са в продажба.

Двубоят е насрочен за петък (28 януари) и всеки желаещ може да закупи своя от всички каси на Eventim, както и онлайн  ТУК

Цената на билета е 10 лв. и няма ограничения в закупената бройка!

От клуба напомнят, че освен това е открита и дарителска банкова сметка към СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола – Берое“, която е още една възможност да бъде подпомогнат любимия клуб. Сметката е с IBAN BG06STSA93000028718966 към Банка ДСК

От “Берое” призовават всички да подпомогнат любимия отбор с откритата дарителска сметка и виртуалните билети за контролните срещи. Така всеки ще може да даде своя принос за каузата.БНР

Continue Reading

Стара Загора

121,8 млн. евро са чуждестранните преки инвестиции в община Стара Загора към 31.12.2020 г.

Published

on

По данни на НСИ преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор в област Стара Загора към 31.12.2020 г. възлизат на 971.7 млн. евро.

През 2020 г. най-голяма е стойността на направените преки чуждестранни инвестиции в промишлеността – 964.2 млн. евро, като е регистриран спад от 1.9% спрямо предходната година.

С най-голям размер на преките чуждестранни инвестиции е община Гълъбово – 667.4 млн. евро, следвана от община Стара Загора – 121.8 млн. евро и община Казанлък – 107.2 млн. евро.

Continue Reading

Стара Загора

Стартира кръводарителска акция в Стара Загора (СНИМКИ)

Published

on

В Стара Загора се проведе кръводарителска акция под надслов “Сподели силата си, дари кръв!”. Организаторите казват, че в основата на кампанията е силата да бъдем единни и съпричастни, човеколюбиви и отговорни, да бъдем частица от най-важното и безценното.

Веселина Александрова дарява кръв всяка година от 1993 г. Вярва, че в особено трудните и тежките за всички ни дни и моменти е особено важно да намираме време и сили да помогнем и подкрепим тези, които се борят за живота си!

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна годинаа жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца. БГНЕС

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com