Connect with us

Стара Загора

В Стара Загора ще се проведе 4-ти Форум на кметовете от ЕС

Published

on

На 29 септември в Стара Загора ще се проведе 4-ти Форум на кметовете от ЕС, ангажирани за справедлив енергиен преход под надслов “НОВИЯТ ЕНЕРГИЕН МИКС: Установяване на диалог в прехода и прилагане на политиките за въглеродна неутралност”. В нея са заявили участие изпълнителния зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, областния управител Иван Чолаков, мениджъра на Световния фонд за природата WWF в България Диана Димитрова, кметове на заинтересовани региони в преход от други европейски страни и много експерти.

Събитието е двудневно, с начало 11.00 часа на 29 септември, сряда. Форумът ще се проведе в залата на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора, с физическото присъствие на не повече от 30 души поради епидемологичните мерки, и онлайн включвания.

Предвидена е официална част с встъпителни изказвания и ключов говорител Франс Тимерманс. Тя ще бъде последвана от Панел на кметовете, подкрепящи справедливия енергиен преход. По-нататък в програмата ще бъде представена Кратка история на партниращите си проекти: De Carb, Региони и общини за справедлив преход и TRACER. Паралелна сесия ще установи двустранно сътрудничество между кметовете на заинтересованите региони.

Следобеда на първия ден в рамките на социален диалог ще се дискутира бъдещето на въглищния регион. Ще бъдат представени научни изследвания и иновации, сътрудничеството между европейските цифрови информационни хъбове в подкрепа на интелигентните производства и услуги (киберсигурност), новият енергиен микс – обсъждане на различни гледни точки относно икономическите алтернативи и новия енергиен модел във въгледобивните и свързаните с тях региони.

Финансирането на справедливия преход ще бъде представено и дискутирано в началото на втория форумен ден – четвъртък, от 10.00 часа, с участието на Лиляна Павлова – вицепрезидент на ЕИБ, и представители на Европейската комисия, на Фонда на фондовете и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Следобеда на втория форумен ден ще премине с посещение на участниците в Mаришкия енергиен комплекс.

Continue Reading

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com