Свържете се с нас

Стара Загора

В Стара Загора ще изследват ползите от „мигащо зелено“ на светлинно регулираните кръстовища

Published

on

Стара Загора е първата община в България, която ще е част от едногодишен експеримент на Европейския център за транспортни политики за наблюдение от функционалните предимства на „зелената мигаща светлина“ на светофарните уредби по кръстовищата.  Това обяви днес ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев, който заедно с Диана Русинова – председател на УС на Европейски център за транспортни политики, проведе работна среща с представители на различни институции, които имат отношение по темата. „Резултатите, които получихме при едномесечното ни наблюдение в София, са категорични – при наличието на „мигащо зелено“ нарушителите, преминаващи на червен светофар, намалят с 800 броя за 15 дни“, посочи Русинова. „Направено бе и проучване за скоростта, което показа, че при мигащата зелена светлина – тя също спада драстично“, допълни тя. От думите ѝ стана ясно още, че след обследването на ползите от този вид сигнализация, ще се премине към предложение за законодателни промени в тази посока. Целта е превенция на пътния травматизъм, подобряване на трафика, както и на въздуха.

„Поетапно ще въведем светлинната сигнализация, за да има време хората да свикнат. Започваме тази събота – 11 март, с първото кръстовище при бул. „Цар Симеон Велики“ и ул. „Димчо Стаев“. Продължаваме там, където в момента Вик не работят по мащабния си проект за подмяна на мрежата си. Подобният експеримент, проведен в столицата за 30 дни – само в едната посока на движение, отчита облекчаване на трафика, както и намаляване на вредните емисии от автомобилите, към това се стремим и тук“, даде подробности ресорният зам.-кмет на Стара Загора Радостин Танев. Той допълни, че на всички входове на града ще бъдат поставени табели, информиращи водачите, че светофарите в града работят с „мигаща зелена светлина“.

По време на посещението на Диана Русинова и двама от експертите на ЕЦТП бе извършена съвместната инспекция на един от участъците в града, създаващ предпоставка за конфликтни ситуации между пешеходци и шофьори – кръстовището на булевардите „Цар Симеон Велики“ и „Крайречен“. „Вижда се, че водачите не спазват ограничението от 30 км/ч и карат твърде бързо, което създава предпоставки за пътни инциденти“, констатира Русинова. Тя посочи, че дори при изпълнени изцяло нормативни уредби, отново е възможна появата на пътни инциденти, затова се вземат под внимание допълнителни мерки за превенция.

„Проверките, които правим тук, а и сигналите, които получаваме за конкретното кръстовище, са за висока скорост, а има голям брой пешеходци и трябва да мислим за безопасността им. Преди пешеходните пътеки, спрямо изискванията, ще бъдат поставени изкуствени неравности“, допълни Танев.

От Европейския център за транспортни политики препоръчаха още и допълнително обозначаване на знаците с искрящ жълто-зелен фон. От думите на експертите стана ясно още, че Стара Загора е един от градовете с най-малко сигнали, свързани с пътната безопасност. „Ще наблюдаваме мерките и тяхната ефективност и ще направим пълен мониторинг, а ако се наложи – ще дадем и допълнителни насоки“, обобщи ситуацията с кръстовището на двата булеварда Русинова.

Стара Загора

Временна организация на движението и обходен маршрут на обществения транспорт по част от ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора

Published

on

С оглед осигуряване на безопасното организиране и изпълнение на строително-монтажните работи за обект „Разширение на ул. „Капитан Петко Войвода“ в Стара Загора, за времето от 23.03.2023 г. до 29.03.2023 г. се въвежда временна организация на движението по част от улицата. Тя касае участъка от ул. „Капитан Петко Войвода“ при  улицата, намираща се северно от ЦДГ „Бреза“ в кв. „Казански“ до ул. „Георги Байданов“. Няма да се ограничава преминаването през кръстовищата.

В тази връзка, в указания участък за определения период от време, общественият транспорт ще се движи по обходен маршрут.

Курсовете по линии № 3 и № 8, които обслужват „Средна гора“, ще се движат, както следва:

Посока Изток – Запад – бул. „Славянски“ – ул. „Анастасия Тошева“ – ул. „Калояновско шосе“ – ул. „Георги Байданов“ – ул. „Стамо Пулев“ – ул. „Одринска епопея“ – XIII ОУ – ул. „Кап. Петко Войвода“.

Спирки „Средна гора“, „ИВВЕКС“ И „Христо Ботев“ няма да бъдат обслужвани.

Автобусна линия № 22 ще се осъществява по следния маршрут:

Курс 07:10 часа „с. Еленино – кв. Зора“ – ул. „Калояновско шосе“ – ул. „Георги Байданов“ – ул. „Стамо Пулев“ – ул. „Одринска епопея“ – ул. „Христо Ботев“ – по маршрут.

Спирка „XIII“ ОУ няма да бъде обслужвана. Добавя се спирка „Одринска епопея“.

Община Стара Загора апелира водачите на МПС да шофират с повишено внимание и спазват стриктно вертикалната маркировка.

Продължете с четенето

Стара Загора

Стара Загора посреща международен турнир по борба тази събота

Published

on

В спортна зала „Стара Загора“ сила и тактика ще премерят над 300 състезатели, които ще се включат в традиционния турнир по борба, организиран в памет на Динко Петров. Спортисти от страната и чужбина ще влязат в надпреварата на 25 март (събота).

Официалното откриване е предвидено за 16.00 часа, а схватките започват още от сутринта. Организаторите на надпреварата са Община Стара Загора, Спортен клуб по борба „Берое“ и Българска федерация по Борба.

Продължете с четенето

Стара Загора

Определят местата за продажба на сладолед и слънчеви очила

Published

on

На 6 април, от 14.00 часа, в залата на Културен център „Стара Загора“, ще се проведе жребият за определяне на търговците, които ще продават слънчеви очила в периода 15 април – 30 септември. Утвърдената схема, критериите и изискванията за участие в процедурата са публикувани в сайта на Община Стара Загора, в секция „Обявления“ – https://www.starazagora.bg/uploads/posts/zapoved_10-00-473_2023.pdf

Заявленията за участие в жребия се подават в Административно бюро „Център”, лично от кандидатите или упълномощени от тях лица, от 08.30 часа на 27.03.2023 г. до 17.30 часа на 31.03.2023г.

На 12 април, от 10.00 часа, в Зала № 1, ет. 2, в сградата на Общинска администрация, ще се проведе публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем за период от 1 май до 31 октомври, на части от терени общинска собственост за разполагане на преместваеми обекти за продажба на сладолед.

Локациите по утвърдените схеми и критериите за участие са достъпни на сайта на администрацията, в секция „Търгове“ https://www.starazagora.bg/bg/targove/targ-za-otdavane-pod-naem-na-chasti-ot-imoti-obshtinska-sobstvenost-za-postavyane-na-premestvaemi-obekti-tip-hladilna-vitrina-za-prodazhba-na-sladoled-na-14-april-2023-g

Тръжната документация се предоставя на желаещите за участие до 12.00 ч. на 10.04.2023 г. – включително, от служителите към АБ „Център“ –  ул. „Хаджи Димитър Асенов“ № 22, срещу 50 лева /петдесет лева/с ДДС за всяка позиция, внесени в касата на АБ „Център“.

Депозитите за участие в търга се внасят до 16.00 часа на 10.04.2023 г. само по банкова сметка на Община Стара Загора:

„Уни Кредит Булбанк“ АД,

BIC код: UNCRBGSF,

IBAN: BG 65 UNCR 7000 3322 2363 87

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com