Стара Загора

В Стара Загора: Кучетата масово с нестандартни чипове

Кой е виновен за проблема и кой ще плаща за втори чип, питат собственици

Сигнали за нестандартни чипове, поставени на кучета в Стара Загора, подадоха слушатели в Радио Стара Загора. При проверка в клиники с четец, собственици установили, че префиксът на 12-цифровия код не е легалният за България “100”. В стандартни чипове пък липсвала каквато и да е информация за собственика, кучето и за проведените ветеринарно-медицински манипулации на животното през годините. Други изобщо не били отразени във ветеринарната електронна система.

Коментари на собственици на чипирани с нелегални чипове кучета
„При нас също редовно постъпват сигнали за чипиране на кучета и издаване на документи, които се разминават със сега действащото законодателство в България, което пък е съгласувано с европейското. Най-честият проблем, който се появява, е разминаването на номерацията на чиповете с нашите изисквания като ветеринарни органи. Често се срещат чипове, чиито идентификационни номера започват с 9, 6 или с 2, вместо със 100“, потвърди наличието на проблем началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ в Областната дирекция по безопасност на храните в Стара Загора д-р Боян Папазов.
Чипове без префикс 100 не се приемат за легална идентификация и не могат да бъдат вкарани във ветеринарната информационна система на страната. Освен това маркирано с нестандартен чип животно не може да бъде изведено в чужбина, защото ветеринарните власти няма как да гарантират пред европейските власти, че е безопасно то да пътуват, обясни още д-р Папазов. Чия е обаче вината за създалата се ситуация, той не се ангажира да уточни. Успокои обаче стопани на животни с чипове извън стандарта, че не подлежат на санкция, защото властите се интересували само дали животното е чипирано.
„Нали идеята на задължителната регистрация е да се установи връзка между собственика и домашния любимец. Да се търси отговорност на изоставящите домашните си любимци или да се помогне, ако кучето се загуби или е откраднато. Ние сме изпълнили законовите разпореждания, като сме отвели в клиника животните си, за да им бъде поставен чип, а сега разбираме, че е било безсмислено“, ядосват се стопани.

Според д-р Папазов проблемните случаи са най-различни и затова липсва един отговор за решението. Той препоръча собствениците да потърсят индивидуално помощ и съдействие в Областната дирекция за безопасност на храните. При някои чипове, макар и нестандартни, се оказвало възможно да се въведе ръчно информация. При тези, при които е невъзможно, трябвало да се постави втори чип, особено, ако стопанинът иска да изведе животното в чужбина. Това естествено е за сметка на кучкарите, а старият нелегален чип щял да служи просто като допълнителен особен белег към легалната идентификация.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com