Стара Загора

В Стара Загора започват Климентови дни

С ритуално запалване на огъня и издигане на флага на „Дните на възхвала на Св. Климент, архиепископ Охридски“ започват Климентовите дни в рамките на 160-годишнината на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“.

До 30 ноември ще има различни мероприятия на клубовете и формациите на читалището. С конкурса „Пей  и танцувай с мама и татко” на НУ „Димитър Благоев” и концерт на Вокална студия „Розов свят” при  читалището на 21 ноември ще се отбележи денят на християнското семейство. В четвъртък ще бъдат отличени участниците в двадесет и третото издание на конкурса за  детска и юношеска поезия „Христо Кацаров”.

На 25 ноември в храм „Св. Богородица” ще бъде отслужен водосвет и благодарствен молебен, посветен на Св. Климент, архиепископ  Охридски, и ще има тържествен концерт на художествените колективи при читалището. Петнадесетото издание на конкурса за художествено слово и рецитаторско майсторство „Език мой ангелогласен” ще се проведе на 28 ноември, а два дни по-късно ще се играе постановката „Малкият  принц” по Антоан дьо Сент Екзюпери на театрална школа „Самодейци” при читалището. Със сваляне на флага на „Дните за възхвала на Свети Климент, архиепископ Охридски” ще бъдат закрити тържествата на Климентовите дни на 30 ноември.

Народно читалище „Св. Климент Охридски“ е основано през 1858 г. в най-голямата махала на града Акарджа. То е четвъртото читалище по българските земи в Османска Турция след тези в Свищов, Лом и Шумен. Разполага с третата по големина библиотека в Стара Загора с над 45 000 тома, има над 30 формации и школи за млади и стари. Читалището е организатор на няколко национални конкурса в областта на фолклора и детското изкуство.

© Actualno.com

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com