Свържете се с нас

Новини от Областта

В Сливен се роди 5-килограмово бебе

Published

on

На 10 юни в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“- Сливен се роди бебе, което тежи 5 килограма и 280 грама, с височина 56 см. Детето е момиченце, казва се Яница. Майката е на 24 години, от град Стралджа. Поради очакван едър плод раждането е извършено със секцио, съобщиха от болницата.

Родилката е в добро състояние. Детето е настанено в отделението по неонатология. Началникът на отделението д-р Комня Минчева съобщи, че момиченцето е в период на адаптация, поставено е на кислород в кувьоз заради леки дихателни проблеми, които ще отшумят.

Това е най-тежкото бебе, родено през последните години в сливенската болница.

Продължете с четенето

Свят

Ден за алхимия на духа и вътрешно творческо преображение

Published

on

Луната е във водния знак Рак до 09:22ч на 4 ноември

Луната ни потапя във вътрешния ни свят, прави ни чувствителни и лесно раними. Нашите преживявания стават по-важни от случващото се във външния свят. Силата, която доминира в този период, често потиска самочувствието и води до безпокойство. Настроението става променливо и нестабилно. Не е най-добрият период за вземане на решения и необмислени действия.

Трябва да си осигурим комфортна обстановка. Сега е най-доброто време да създадем уют у дома. Подходящо време, което трябва да отделим за занимания със семейството, дома и за грижи за близките хора. Проявлението на Луната в този период се характеризира с загриженост и взаимна отдаденост.

Луната в Рак увеличава чувствителността на стомаха, така че в тези дни трябва да бъдете изключително внимателни към храната. Увеличава се чувствителността и на черния дроб.

Лунен календар: продължава 20 лунен ден до 21:34ч

Ден за алхимия на духа. Време за постигане на висша мъдрост, за вътрешно творческо преображение. Ден подходящ за размисъл, в който можете да вземете важни решения. В 20-ия лунен ден трябва да погледнете на живота си от високо. Започвате да осъзнавате, кога сте постъпили неправилно и какви стъпки наистина са ви донесли огромни ползи. Вашата основна задача е да разберете, че всички събития в живота се случват с някаква цел.

Всички ваши действия трябва да са внимателно обмислени. По-добре е да работите бавно, но качествено, като проверявате всяка предприета стъпка. Направете това, което обстоятелствата изискват. Успех ще имат тези, които работят колективно, задружно. Опитите сами да постигнете нещо няма да доведат до никъде. Самостоятелната работа ще изчерпи бързо енергийните ви резерви.

Всичко наоколо е тясно свързано с невидими нишки. Добър период за възстановяване на семейната хармония. Всички разговори и изясняване на отношения, които сте отлагали досега, могат да се осъществят. Избягвайте сцените на ревност и неразбирателство в личните ви отношения. Следете за своите мисли, думи и постъпки. Всички разногласия в този ден водят до сериозни конфликти. В тази връзка опитайте се да не се карате със своите близки. Поради взаимовръзките в света, всичко се случва като в една верижна реакция. Всяка неправилно казана дума в 20 лунен ден може да причини много нежелани последици в бъдеще. Добре е да се правят признания – това може да бъде признание в любов или признание за вина. Няма значение. Главното е да сте искрени.

Днес могат да се случат интересни събития, да изпитате нови емоции и усещания. Ако осъществите ново познанство, възможно е този човек да стане най-добрият ви приятел или общуването ви може да се превърне в нещо повече. Любовните и интимни отношения трябва да бъдат спокойни. Важното е на двамата партньори да им е приятно и да се чувстват комфортно един с друг.

Тъй като Луната сега намалява, всичко в природата става по-бавно, по-малко активно. Това важи за човешкото поведение. Процесите в организма не се извършват толкова бързо, колкото през първата половина на месеца. На физиологично ниво става изчистването му. Уязвим е стомаха, затова е полезно гладуването. Внимавайте да не го травмирате. Водата притежава в този момент целeбни свойства. Полезни са хладни обливания, контрастен душ.

Следва 21 лунен ден от 21:34ч на 3 ноември до 22:38ч на 4 ноември

Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Продължете с четенето

Свят

Може да има проблеми със здравето или спад на жизнената енергия

Published

on

Растящата Луна е подходяща за въпроси, които са във фаза на растеж на развитие, както и за ново начало. Всичко расте по-бързо през този период.

Луната в знак Водолей до 11:34ч на 24 октомври

Засилен е интересът към всичко ново, необичайно. Засилва се стремежа към свобода и независимост. Не се препоръчва сега да се товарите с отговорности и много задачи. Благоприятно време за общуване с хора, които споделят сходни на вашите интереси. Не допускайте никого вътре в душата си.

Противопоказни са всякакви сериозни процедури за грижа за кожата – дълбок пилинг, апаратна козметика, пластична хирургия. Подходящо е за антистресови маски, билкови отвари, маникюр, педикюр.

Във фитнеса се препоръчват само общоукрепващи упражнения. Уязвими са сухожилията, вените, глезените, очите, нервната система.

Лунен календар: продължава 9 лунен ден до 16:08ч

Може да имате проблеми със здравето или спад на жизнената енергия. Нашият организъм сега е абсолютно незащитен, тъй като се настройва към новите ритми на втората лунна фаза и не е готов за сериозно натоварване.

Труден ден. Не се учудвайте, ако ви се струва, че не ви върви. Не правете планове, не започвайте нови дела. Отложете вземането на отговорни решения. Постарайте се да не се занимавате с пари – не харчете, не вземайте, не давайте. Избягвайте да се срещате с недоброжелателни хора. В това време лесно могат да ви урочасат лошите очи, тъй като вътрешната енергия е отслабена. Използвайте познатите ви техники за защита.

Всякакви очистителни процедури в този период са добре дошли. Да се избягва преяждането. Добре е да предприемете очистване на помещенията и тялото – физически и ментално.

Тъй като на 9-ия ден от лунния месец има много голяма вероятност от неочаквани конфликти, силно се препоръчва да прекарате деня в пълно уединение. В противен случай можете да развалите отношенията си със семейството и близките приятели.

Следва 10 лунен ден от 16:08ч на 23 октомври до 16:37ч на 24 октомври

Хубав и щастлив лунен ден. Благоприятно време за любов, творчество и духовно търсене. Този лунен ден има силна енергия, затова негов символ е фонтанът, олицетворяващ източника на живот.

След предишния труден лунен ден,  постепенно ще започнете да се отпускате. В 10 лунен ден става включване към егрегора на семейството. Благоприятно за развитие на партньорските отношения, за укрепване на връзките и контакти. Добре е да отделите време за родители, роднини, бъдете с децата си, със семейството си. Може да организирате семейна вечеря. Денят е свързан с традициите, рода, семейството, кармичната памет.

Скъсани дрехи, износени обувки, скъсани копчета, счупени токове показват злоупотреба с енергията на деня.Автор Ивелина Пенчева
Астролог

Продължете с четенето

Новини от Областта

Отчетоха успешното завършване на проекта за доставката на 33-те нови електрически автобуси в Стара Загора

Published

on

Отчетоха успешното завършване на проекта за доставката на 33-те нови електрически автобуси в Стара Загора

 

„Приключваме един изключително важен проект за нашия град. Екологичният и съвременен обществен транспорт е от ключово значение, когато говорим за зелена Стара Загора“, каза по време на заключителната пресконференция по проекта за новите електробуси ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев. „Благодарение на целенасочената и синхронна работа на екипа на кмета на общината Живко Тодоров и дружеството „Тролейбусни и автобусни превози“ – имаме европейско развитие на транспорта в нашия град. Новата транспортна схема също спомага за подобряване на качеството на услугата, която е в полза на жителите и гостите на нашата община. Целта ни е и централната градска част да бъде обслужвана само от нови електробуси, за да подобрим качеството на въздуха“, допълни той.

В депото на общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД бяха представени резултатите от изпълнението на Административен договор за предоставяне на безвъзмездна помощ № от ИСУН 2020 № BG16M1OP002- 5.004-0002 „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора, финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020. Той е на стойност  53 759 143,98 лв., от които БФП е 44 897 786,65 лв, със срок 47 месеца.

„Днес преминахме финалната права на европейския проект за доставката на 33 нови електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции към тях. Пътят ни бе близо 4 години, но благодарение на неимоверните усилия на всички, които бяха част от екипа, успяхме да финализираме успешно всичко“, подчерта управителят на дружеството инж. Георги Станчев. От думите му стана ясно, че електрическите автобуси са в пълна експлоатация и обслужват безпроблемно градските линии. „Този проект премина през съответните етапи, за да имаме днес транспорт, който не замърсява околната среда“, завърши той.

В заключителната пресконференция по повод приключването на проекта взе участие и Димитър Авджиев, който бе дългогодишен управител на общинското дружество. Присъстваха екипите на дирекциите и отделите, участвали в реализацията на начинанието – „Инвестиции и европейски програми“, „Обществени поръчки“ и „Транспорт“, на общинското дружество и медии.

Заложената цел на проекта бе създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт с по-малко потребление на енергия, изграждане на по-достъпна вторична инфраструктура на обществените транспортни мрежи и въвеждане на природосъобразни видове градски транспорт.

Основни дейности, изпълнени по проекта са – доставка на 33 нови 12-метрови електрически автобуси и допълнително оборудване към тях за нуждите на обществения транспорт в Стара Загора, проектиране и изграждане на две комплектни трансформаторни станции за захранване на зарядните станции и проектиране и изграждане на кабелни трасета до зарядните станции.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com