Connect with us

Стара Загора

В МЦ “Трета поликлиника”- Изследване открива рискови форми на човешки папиломен вирус

Published

on

Прецизно изследване във Вирусологична лаборатория на МЦ “Трета поликлиника” установява или отхвърля наличието на инфектиране с рискови форми на човешки папилома вирус – Human papillomavirus (HPV). Това е един от най-коварните вируси, които могат да живеят в човешкия организъм безсимптомно с месеци и дори с години, като се предава от човек на човек предимно по полов път, чрез допир на кожата. 

Human papillomavirus (HPV) е от групата на т.нар. ДНК вируси. Съществуват повече от 100 типa HPV, които могат да засегнат човека. 40 от тях засягат половата система.

Типовете човешки папилома вирус се разделят на нискорискови и високорискови. Нискорисковите типове причиняват бързопреходна инфекция, която може да бъде безсимптомна или да се прояви под формата на генитални брадавици. Високорисковите типове са в основата на възникването на някои видове рак – рак на маточната шийка, анален карцином, орофарингеален карцином, рак на езика, на сливиците, на вулвата, на влагалището.

HPV инфекцията спада към групата на заболяванията предавани по полов път. Човек може да бъде заразен при всякакъв вид сексуален контакт, дори и да е имал само един сексуален партьор.

Съществуват различни “митове” за човешкия папиломен вирус. Най-важните три са следните:

Мит 1: Само жените могат да се заразят с HPV.

Факт: И мъжете и жените се заразяват с HPV. Почти всички сексуално активни хора са се срещали с HPV-инфекцията поне веднъж в живота си.

Мит 2: Никога не съм правил секс, съответно няма как да съм се заразил с HPV.

Факт: HPV-инфекцията спада към групата на полово предаваните заболявания. Човек може да се зарази с нея при контакт кожа в кожа, при орална любов, анален или вагинален секс. Употребата на презервативи намалява риска от заразяване.

Мит 3: HPV-инфекцията показва, че някой е изневерявал.

Факт: Дори и след диагностициране на HPV-инфекцията, просто няма начин да се разбере от колко време е налице тя или да се проследи обратно до определен партньор. Вирусът може да остане в тялото в продължение на седмици, години или цял живот, без да дава признаци за присъствието си. Това е един от най-загадъчните аспекти на HPV-способността му да остане скрит в тялото.

Кога човек има повод да си направи изследване за HVP?

  • Наличие на клинични симптоми – генитални брадавици, дискомфорт, болка при полов контакт
  • Планиране на бременност или по време на бременност
  • При репродуктивни несполуки и невъзможност за забременяване
  • Преди процедури за асистирана репродукция
  • За оценка на ефективността на провежданото лечение
  • Профилактика при липса на симтоми

Как се установява наличие на HPV-инфекция?

Един от най-ефективните методи за откриване на HPV-инфекцията е генотипизиране с Real Time-PCR за количествено доказване на вирусния товар. Изследването представлява ДНК-анализ, чрез който се установява точния причинител на инфекцията и дали той е ниско, средно или високорисков тип.

Вирусологична лаборатория на МЦ “Трета поликлиника”  предлага качествен и количествен анализ за 21 типа HPV – HPV 31, HPV35, HPV16, HPV 52, HPV 33, HPV 68, HPV 45, HPV 82, HPV 51,HPV 6, HPV 44, HPV 11, HPV 18, HPV 39, HPV 58, HPV 66, HPV 26, HPV 53, HPV 59, HPV 56. HPV 73.

Пробата за анализ се прави чрез вземане на цервикален секрет. Резултатът от изследването е готово за 48 часа. Цената на изследването е 120 лева.

Continue Reading

Стара Загора

Старозагорски ученици завоюваха второ място на Международния видеоконкурс “Покажете своята ангажираност“/Видео/

Published

on

Трима дванадесетокласници от старозагорската Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ завоюваха второ място във видеоконкурс, организиран от PASCH. Дарина Бозова, Григор Дянков и Виктория Кабаиванова спечелиха мултимедийно оборудване и индивидуална награда от по 1500 евро за видеопроекта си „Напук на кризата: Присъединете се“.

Старозагорците са единствените европейци сред 300-те участници от цял свят, чиито филм срещна голямото одобрение от журито на състезанието, председателствано от д-р Хайке Мурани от Федералното министерство на външните работи на Германия.

„В това видеосъстезание ученици от PASCH училища по света трябваше да представят в кратък филм своите идеи за това как да се помогне на други хора заради и въпреки ограниченията, които ни донесе пандемията. Нашите ученици разработиха и сайт, който представят във филма си и който предлага чуждоезиков контакт между поколенията. И двете страни печелят от този контакт – младите, които учат немски, се учат и на човечност и тренират чуждия език. Възрастните хора получават така необходимия социален контакт и усещането, че са нужни, че са полезни. Високо оценени са креативността, езиковата компетентност на участниците и качеството на заснетото видео“, сподели класната ръководителка на тримата Теодора Величкова.

„PASCH означава училища, които са партньори на бъдещето“. Целта им е да събудят интерес и ентусиазъм към Германия, да мотивират младите хора да учат немски език. Видеоконкурсът “Покажете своята ангажираност“ беше обявен през лятото на тази година. Поздравявам наградените ученици за високото постижение. От 2003 г. съм в контакт с ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Много добре оценявам успехите – резултат от работата и на учители, и на ученици“, каза преди да връчи сертификатите на тримата Сибиле Шабанска – координатор по немски език към посолството на Германия в София. На церемонията по награждаването в училищната зала „Америка за България“ присъстваха още Бернд Щендер – съветник по образованието и Рон Клуг – координатор по немски език за Южна България, директорката на училището Теодора Николова и преподавателят по немски език Здравко Личев.

„Искаме да развием проекта, като популяризираме сайта и на английски език“, пожелаха си Дарина, Григор и Виктория. „Във времена на криза е много важно хората да си помагат. От 16 до 66-годишни могат да намерят общи теми за диалог“, убедени са тримата абитуриенти.

Филмът може да се гледа на адрес: https://www.pasch-net.de/…/video-wettbewerb-engagement…

Линкът към сайта им: http://www.generationsbruecke.org

Continue Reading

Стара Загора

Този петък (3 декември) Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна

Published

on

Този петък (3 декември) Стара Загора ще грейне в ослепителна коледна премяна. В 17.30 часа вечнозелената елха на площада пред Община Стара Загора ще засияе в хиляди светлинки и разноцветни играчки. В същия момент за празничното настроение на старозагорци ще заблести и специалната коледна украса по централните булеварди и парковете в града.

Непосредствено след магичното събитие, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и Нейно Превъзходителство г-жа Елеонора Митрофанова, извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в България, ще запалят светлинките и на 13-метрово коледно дръвче, предоставено от Руското посолство в България. То е разположено по пешеходната част на бул. „Цар Симеон Велики“, пред Музея на религиите и базара от коледни къщички.

За магията на Коледния дух ще допринесат прекрасните песнички на децата от Вокална студия „Усмивки“ при Народно читалище „Родина 1860“. Те ще звучат и ще бъдат част от създаването на коледната феерия.

Continue Reading

Стара Загора

Общинските съветници от ПП ГЕРБ – Стара Загора разработват наредба, регламентираща използването на пиротехнически изделия на територията на общината

Published

on

По инициатива на общинските съветници от ПП ГЕРБ – Стара Загора, е сформирана работна група за разработване на наредба, регламентираща използването на пиротехнически изделия на територията на общината. Подготвяната нарочна правна уредба има за цел да ограничи безразборното боравене с пиротехнически изделия, което застрашава живота и здравето на гражданите и нарушава обществения ред. „С новата наредба сме длъжни да отговорим на една обществена необходимост и на многобройните жалби и сигнали от граждани в тази връзка“ – сподели председателят на групата на ПП ГЕРБ в Общински съвет – Стара Загора, Мария Жекова.

Очаква се скоро текстът да бъде представен за обществено обсъждане и внесен за разглеждане в Общинския съвет.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com