Свържете се с нас

Стара Загора

В деня на народната памет Снежана Маринова подреди пъстра мозайка от спомени

Published

on

В последната неделя на ноември отбелязахме и Деня на народната памет. На 27 ноември през злокобната за народа ни 1919 година е подписан Ньойският мирен договор, който окончателно и безмилостно разпокъсва българското етническо землище. България завинаги губи Беломорския си излаз, румънската окупация на Добруджа е потвърдена, Македония също остава под чужда власт, а Западните покрайнини са погълнати от Кралството на сърби, хървати и словенци. Стотици хиляди българи бягат в пределите на свободна България, а още повече остават извън нея и десетилетия наред търпят тормоз и унижение. Несправедливостта на този акт на международното право се доказва от отказа на Американския конгрес да го ратифицира. От 1996 г. този ден по инициатива на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ се чества като Ден на народната памет, за да напомня на поколенията за трагедията, но и да напомня за героизма и непримиримостта на предците им в отстояването на националните идеали.

Специален гост в ефира на Радио Стара Загора и предаването „Моята неделя“ беше краеведът Снежана Маринова, носител на плакет „Свети Климент Охридски“ за изключителен принос в библиотечната и родокраеведческата дейност в Стара Загора.

В момента дългогодишният директор на РБ „Захари Княжески“ наред с изследванията си в областта на краезнанието, работата върху нови книги е и администратор на групата „Наш“та Заара нийде я няма – Атанас Тр. Илиев(1852-1927) за Стара Загора“, където публикува любопитни, малко познати или напълно забравени факти, снимки, реклами, истории и имена от паметта на града. Тя е един от съавторите на сборника „На този ден…130 години от живота на Стара Загора“. С нейно участие е издаден  и луксозен двуезичен албум „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX до средата на XX век“ и друг „Стара Загора и Старозагорска област“, а по време на срещата ни в ефира пристигна и вестта, че вече е отпечатана и поредната книга в съавторство с проф. д-р Светла Димитрова „Мозайка от миналото на Стара Загора“. Навярно, някой от вас си спомнят, че преди месеци тя беше разпространена в PDF формат: https://www.infoz.bg/region/stara-zagora/9594-mozaika-ot-minaloto-na-stara-zagora.

В Деня на народната памет фокусирахме разговора си към семейството и рода. „Моето семейство е малко. Аз съм единствена дъщеря. Баба и дядо са бежанци от Одринска Тракия. Буквата с която започва името ми е на дядо Стойко, загинал при трагичен инцидент. От баба си знам, че са имали хубава къща, много земя и стада, но подобно на хилядите бежанци и те са тръгнали с една бохча в ръката“, започва да реди броеницата на спомените си краеведът Снежана Маринова. „Съжалявам, че когато баба ми разказваше не съм записвала. Спомням си, че в нейната стая имаше железен креват с красиво изрисувани табли. Освен това баба имаше маса с чекмедже, което се заключваше. В него съхраняваше най-ценните си неща. Една кутия с дрънкулки, снимки и няколко документа криеше баба в това чекмедже и за мен беше голямо вълнение да го видя отключено.“

Какви истории отключиха думите на нашата неделна среща, може да чуете в прикачения звуков файл. В него ще намерите насоки как да направите родословно дърво, ако проявявате интерес към миналото на предците си, ще се информирате защо е важно да бъдем ревностни пазители на семейните си албуми, снимки, документи, вещи и книги, които са част от националната ни история, ще се учудите, че Стара Загора освен град на поети, художници, музиканти, прави улици и липи в недалечното минало е град познат със своите прочути… лекари.

Краеведът Снежана Маринова е човек отдавна получил признанието на старозагорци. Като един от най-ревностните пазители на документалната памет и културното наследство на осемхилядолетна Стара Загора тя пожела да не попадаме в плен на Алцхаймер и не губим паметта си, защото от нашето отношение към миналото, от желанието ни за разговори с децата и внуците, зависи съхраняването на националната ни памет.

БНР

Продължете с четенето

Стара Загора

„Берое“ отново отваря фенмагазина и ще продава абонаментни карти

Published

on

ПФК „Берое“ стартира продажба на абонаментни карти за оставащата част от домакинските срещи от сезон 2023-2024 г., съобщиха от клуба на официалната си фейсбук страница.
Картите ще се продават от четвъртък (22 февруари) в Официалния фен магазин на „Берое“, който се намира на стадиона под Аязмото (северозападен вход). Магазинът ще работи до събота включително (14-18 ч.)
В деня на мача срещу „Лудогорец“ (26.02) абонаментни карти ще може да закупите и от билетната каса на южния вход.
Цените са както следва:
Обикновена абонаментна карта: 50 лв.
ВИП карта: 300 лв.
Продължете с четенето

Стара Загора

Двойно вдигат таксата за „Зелена зона“ в Стара Загора

Published

on

Двойно увеличение на таксата за паркиране в т.нар. „Зелена зона“ в Стара Загора предлага общинската администрация. Така един час престой за автомобил вече ще струва два лева, ако предложението бъде одобрено на предстоящата в края на месеца сесия на местния общински съвет. За Радио Стара Загора зам.-кметът Радостин Танев коментира, че това се прави, за да се намалят автомобилите в централна градска част, като припомни, че сегашната цена за час престой от един лев е дори по-евтина от билетчето за градския транспорт. И е най-ниската в страната.

Предвижда се повишение и на годишните карти за бизнеса. От 500 стават 1000 лв., което излиза по 2,74 лв. на ден, уточни още зам.-кметът.

Танев допълни, че вече са отстранени и проблемите с повечето паркомати в града.

Работи се и по проект за цялостна нова система за паркиране в града. На автоматите ще може да се плаща с карти, ще има възможност да се виждат и свободните места за паркиране.

Продължете с четенето

Стара Загора

Условна присъда получи бивш митничар хванат с 15 кг марихуана

Published

on

Условна присъда за 37-годишният бивш служител на Агенция митници, който бе задържан през ноември миналата година с 15 килограма марихуана в частен автомобил в Старозагорско. Присъдата на вече бившия митничар е на база постигнато споразумение в хода на досъдебното производство между Окръжна прокуратура – Стара Загора и защитника на мъжа. Това става ясно от писмен отговор до Радио Стара Загора от Окръжен съд – Стара Загора.

Пред Съда извършителят е признал вината си за това, че на 28 ноември, миналата година без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните средства, е държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Количеството е било в особено големи разбери  – марихуана с общо тегло малко над 15 килограма, на стойност над 300 000 лева.  

Издадена условна присъда  от 3 години „лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок. Освен това мъжът ще заплати и глоба от 10 000 лева. Одобреното споразумение има последици на влязла в сила присъда. БНР

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com