Стара Загора

Вучков: МВР трудно изпълнява задълженията си, задъхва се от администрацията

МВР се задъхва от собствената си административна тежест и трудно изпълнява задълженията си, каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. Той представи пред експерти и политици предвижданите реформи във ведомството, информира БТА.
С близо 10 000 души е намалял щатът в МВР за периода от 2010 година до сега. 47 134 души работят сега в МВР. Най-много напуснали са периода 2013-2014 година. Поводите за напускане са различни, обясни Вучков. Така и през декември миналата година – 716 човека напуснали заради обсъждани промени за начина на пенсиониране. След като тези промени не минали, редица служители пожелали да останат на работа.
В момента в МВР има 6668 души администрация, специфична администрация – 4935 човека – сред тях например са работещите в телефон 112 и дирекцията за документи за самоличност. 35 531 са полицаите и пожарникарите. За 2015 година МВР ще получи малко над 1 млрд лева. Най-голям е ръстът на похарченото за 2013 и 2014 година. Тогава са платени най-много осигуровки и са повишени заплати. Именно парите за месечно възнаграждение са най-голямото перо.
В МВР няма диференциране на държавната служба. Около 41 хиляди души, независимо от работата им, са първа категория труд. За това се обмисля промяна. Първа категория ще останат служителите с полицейски и пожарникарски правомощия. Така всички останали няма да ползват възможността за ранно пенсиониране, по-голям годишен отпуск и най-вече – при пенсиониране няма да получат 20 заплати. Всички тези промени обаче ще важат за новопостъпили в МВР.
28 регионални дирекции на полицията, 180 полицейски управления, нова Национална полиция с редуцирана администрация, Гранична полиция, Пожарна и Дирекция за борба с организираната престъпност. Така ще изглежда МВР след промените в закона, до половин година, обясни Вучков. Започват и срещи със синдикати.
Започва дискусия дали дирекцията за документи за самоличност може да премине към ГРАО и общините. След година изтича и договорът с доставчика на оборудването, което сега се използва за издаване на документи.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com