Сватби

Втора механизирана бригада чества 16-годишнина

16 години от създаването си чества днес Втора механизирана бригада в Стара Загора. Общо 97 военнослужещи от военното формирование получиха отличия по повод годишнината. Трима от тях бяха наградени със заповед на областния управител.

Заместник- областният управител Теодора Иванова също се включи в тържественото честване. Тя връчи поздравителен адрес на командира бригаден генерал Димитър Илиев от името на областния управител Димитринка Петрунова.

„Бъдете достойни, силни и успешни бойци. Оправдавайте ежедневно общественото доверие, бъдете неуморни в призванието си да служите на обществото. Пазете ревностно единството между народ и армия!”, се казва в документа.

Да пазят заветите на предците си и да пазят свободата на отечеството, призова в словото си и командирът бригаден генерал Димитър Илиев.

Втора механизирана (бивша тунджанска) бригада е формирана през 1998 г. на основата на редукцията на частите на Втора мотострелкова дивизия, която се явява пряк наследник на бойната слава и традициите на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия. Дивизия, участвала в 4 войни за независимост на България. С пролятата кръв на героите от 8-ма пехотна дивизия са написани едни от най-ярките страници от българската военна история в боевете при Одрин, р.Брегалница, Калиманци, при Щип, Шчеган, Битоля, завоя на р.Черна, при Срем, Драва и Мур.

За изминалите 16 години бригадата се утвърди като едно от съединенията, които са гръбнак на Сухопътни войски. Военни от бригадата участват в множество операции и мисии за гарантиране сигурността, суверенитета, териториалната цялост на страната ни и в изпълнение на договорите на България като член на НАТО и Европейския съюз. Празникът завърши с военен ритуал по поднасяне на венци пред паметника на загиналите в боевете за град Пирот.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com