Всички нови автомобили в ЕС трябва да имат системи за ограничаване на скоростта от май 2022г.

EС финансира множество инициативи, които да ускорят навлизането на най-модерните технологии в различните обществени сектори. Регулаторите на континента също така са доста стриктни и въведоха редица правила, с коитo да гарантират най-доброто на гражданите. Когато стане въпрос за автомобили това автоматично означава безопасност. ЕС ще изискват от производителите на автомобили да интегрират много допълнителни функции, които да гарантират сигурността на пътниците във всевъзможни ситуация на пътя.

Европейската комисия (ЕК) вече одобри проект, който налага всеки един автомобил, който се продава на континента след май 2022г. да е базиран на няколко нови технологии. Първата от тях е интеграцията на ограничители на скоростта, както и системи, следящи в реално време поведението на водача и по-конкретно дали е достатъчно концентиран върху платното пред себе си. Според изчисленията на експертите на ЕС въвеждането на подобни технологии ще позволи да се намалят инцидентите на пътя с поне 20%, съобщава CNet.

Умните асистенти ще следят дали водача е разсеян или сънлив, като в такава ситуация могат да предприемат смяна на лентата за движение или да предприемат аварийно спиране. Информацията от камерите ще се анализира за части от секундата, което също би предотвратило възникване на инциденти. Системите за ограничаване на скоростта ще могат да разпознават пътните знаци и данните от навигацията, за да знаят във всеки момент дали автомобилите не се движат по-бързо от позволеното.petel.bg

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com