Стара Загора

Връчват наградата “Анастасия Тошева” в Стара Загора

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Община Стара Загора е подготвила редица събития за отбелязване на празника, когато всички се прекланяме пред делото на българските просветители, книжовници, революционери, които с дейността си са допринесли за възраждането на българския национален дух, на образованието и книжовността.

Заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев по повод 95 години от смъртта на Първия Старозагорски митрополит ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан на 1 ноември от 9.00 часа в  „Храм Св. Теодор Тирон“. Тържественият общоградски ритуал започва в 11.00 часа пред паметника на митрополита.

На тържествена церемония в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ днес от 18.00 часа ще бъде връчена наградата „Анастасия Тошева” на Община Стара Загора, с която се отличават заслужили просветни дейци.  Ще бъде връчена и наградата на Съюза на учените „Будител на Стара Загора”.

Лекция „Памет за будителите” с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев, ще се проведе също днес в Регионалния исторически музей, зала № 33.

Юбилейна ретроспективна изложба „Иван Милев /1897-1927/“ – посветена на 120 години от рождението на художника ще бъде открита от 18 часа в  Художествената галерия.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com