Connect with us

Стара Загора

Венци и цветя обкичиха „Бранителите на Стара Загора“ /Снимки/

Published

on

„31 юли е денят, в който са прочетени тези, които се бориха геройски за защита на нашия любим град. Ще минават години и десетилетия, но в този момент ще се обърне внимание на Стара Загора винаги ще се обърне поглед към историческия хълм „Чадър могила“. Освен това спомня с вълнение подвига, която преди 144 години изпълнява тук, изпълнява защитни защити на Стара Загора. Единствено град повтори подвига на допълнителните. Стара Загора заплати свободата със себе си, тя изгоря. Нейните чада дадоха кръвта са за нова България, за нашата България “. С тези думи започва своето слово по повод на годишнината от тежките боеве в защита на града зам.-кметът Милена Желева. „Никога не може да се заличи споменът за онези мъченици за свобода- избити и отвлечени в робство. Дъщери и синове на Стара Загора- намерени злочести прадеди. Стара Загора е голям олгар на България- град герой, град мъченик, град светец. Днес не трябва да се приема със спомен за миналото, възкресяващ жертва подвиг на падналите тук преди 144 години. Ние винаги се връщаме и ще се връщаме към тези интелигентни данни, към тези паметни събития. Не само поради това, нито дава повод отново да изразим своята дълбочина почивка и поклонение, но и в единение и любов да възродим устрем към свобода и достойно бъдеще. Стара Загора не забравя вашите герои. Поклон пред тях “, каза още Желева. Стара Загора не забравя вашите герои. Поклон пред тях “, каза още Желева. Стара Загора не забравя вашите герои. Поклон пред тях “, каза още Желева.

Венци и цветна обкичиха „Бранителите на Стара Загора“. Гирлянд на славата ще бъде поставен в подножието на 50-метровия монумент, изобразяващ Самарското знаме. В това време вечерта ще се съберат стотици жители и гости в града, където се провежда култура на честванията. Програмата започва с търсителна вечерна проверка. Всички граждани се преклониха пред подвига на знайни и незнайни войни с едноминутно мълчание на колене.

 „Навършват се 144 години от боевете за защита на Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война. 31 юли 1877 г. е най -тъжен ден в историята на града ни – тогава са избити над 14 хиляди негови чеда – съсечени, драни живи, изгаряни на клади и подложени на гаври. Други 10 хиляди, предимно млади момчета, девойки и жени са отвлечени и продадени в робските пазари на Турция. Градът е разрушен, разграбен и опожарен. Паметни и свещени събития, в които се осъзнават за пореден път колко дълбоки са корени на родна душа, стаила в многовековна история на изнесена обич и истински православен дух, над който в момента няма власт … Поклон пред паметта на родни бащи и майки, братя и сестри, допълнителни и мирни граждани, загинали мъченически, за да ни има нас! “.

Старозагорци имат възможност да се наслаждават на изпълненията на Гайдарски състав „Големите гайди“, при Архиерейско намерение град Асеновград с ръководител Стефан Янев, Певческа група „Надежда Хвойнева“, Асеновград с ръководител Стойчо Карънлъков и Любомир Петов , фолклорна формация „Родопска песен“, Асеновград с ръководител Делян Тодев, Златина Узунова-солист в Държава фолклорен ансамбъл „Родопа Смолян“ и нейните ученици от „Орфееви звуци“, Смолян и златни старозагорски гласове, певици от Детско “При Народно Читалище„ Родина 1860 “Стара Загора с ръководител Даниела Дюлгерова.

Сред официалните гости бяха още зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-областния управител Стоян Стоянов, депутати, общински съветници, представители на държавни и местни институции.

 Отбелязва се на годишнината приключва с красива заря в небето над Стара Загора.

Стара Загора

Опашки за ваксини в ДКЦ 1 в Стара Загора

Published

on

Повишен интерес към поставянето на ваксина отчитат във ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора. През вчерашния ден там са поставени над 100 ваксини, докато за цялото време през октомври преди това техният брой е бил около 300, съобщи в интервю за Радио Стара Загора управителя на здравното заведение д-р Георги Лисичков. 

Той допълни, че в Центъра разполагат и с трите ваксини, разрешени за употреба в Европейския съюз.

От започването на работата на ваксинационния кабинет на ДКЦ 1 там са поставени над 8000 ваксини, съобщи още д-р Лисичков. Най-много са поставените ваксини през май – 2007. БНР

Continue Reading

Стара Загора

В три старозагорски общини учениците ще учат дистанционно

Published

on

Учениците от общините Стара Загора, Опан и Раднево преминават на онлайн обучение за две седмици, тъй като заболеваемостта в тях е над 750 на 100 000 души население.

Учениците от Казанлък, Гурково, Гълъбово и Чирпан ще учат на ротационен принцип с 50% присъствени занятия. В тези общини заболеваемостта е е между 500 и 750 на 100 000 души.

Това гласи нова заповед на директора на РЗИ Стара Загора. В късния следобед вчера беше съобщено, че се преустановяват на присъствените учебни занятия за всички ученици от областта. По-късно обаче е издадена нова заповед.

В Братя Даскалови, Мъглиж, Николаево и Павел Баня, където заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000, се преустановява присъственото обучение на 50% от паралелките в училищата, при отсъствие на над 20% от учениците в съответното училище и/или при карантиниране на 30% от паралелките. Учебните занятия се осъществяват по утвърден от директора график.

На 14-дневна база заболеваемостта в Старозагорска област е 626 на 100 000 души.

Най-висока е тя в община Стара Загора – 884.569. В Казанлък е 532.113, в Мъглиж – 481.83, в Николаево –  330, в Гурково – 589,04, в Павел баня – 233.8, в Опан – 845.07, в Раднево – 857.22, в Гълъбово – 533.4, в Чирпан –  581.12, в Братя Даскалови – 392.55.

Continue Reading

Стара Загора

Задигнаха сумата от близо 500лв. от монетник на детско съоръжение, разположено в парк в Стара Загора

Published

on

На 20.10.2021г., в 11:00 часа, в Първо РУ-Стара Загора, е получено съобщение за взломен монетник на детско съоръжение, разположено в парк в областния град.

По данни на собствениците, деянието е извършено за времето от 19.10.2021 г. до 10:30 ч. на 20.10.2021 г. и липсва сумата от около 500 лева. Образувано е досъдебно производство по чл.195 от НК.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com