Свържете се с нас

Стара Загора

Ванина Йорданова от ДТ “Гео Милев”: Човешките усилия винаги имат смисъл

Published

on

Oще от пръв поглед Ванина Йорданова излъчва финес, изящество и изтънченост както на сцената, така и в живота.
При разговори с нея се усеща зрялост, нетипична за възрастта й.
Родена е във Варна и морето е една от големите й любови. Учила е класически балет в Националното училище по изкуствата „Добри Христов”. Дебютира на сцената на Варненската опера в балета “Жизел”. Това не е достатъчно за нея и тя решава да продължи обучението си в НАТФИЗ.
Старозагорският драматичен театър е първата й професионална сцена. В началото на лятото миналата година директорът на театъра Светла Тодорова забелязва Ванина на студентски театрален фестивал в Хасково. Това се оказава достатъчно и малко по-късно ръководителят на ДТ „Гео Милев“ предлага договор на талантливата млада актриса.
Ванина признава, че е силно повлияна от брат си, театралния режисьор Николай Йорданов, който е познат на старозагорската публика от спектакъла „М.М.Е. кой пръв започна” на известния македонски драматург Деян Дуковски.

Ванина Йорданова е един от анонимните пътници във влака, пътуващ за никъде в постановката „Българският модел”, който Драматичен театър „Гео Милев” представи на 29 септември в „Нощта на изкуствата”.

Между две репетиции тя намери време, за да отговори на нашите въпроси:

– Защо една професионална балерина избира актьорската професия?
– Имах нужда да разширя мирогледа си. Балетът винаги ще има място в сърцето ми, научил ме е както на професионална хигиена, така и на желязна дисциплина в работата. Но нещо сякаш не ми достигаше. Много спонтанно реших да кандидатствам в НАТФИЗ, подготвих се за две седмици. Никога не бях ходила по школи и по кръжоци, брат ми, който учеше режисура за драматичен театър в НАТФИЗ ми помогна, както и наш много добър приятел, който е актьор. Изпитът беше най-голямата излагация в живота ми, но въпреки това ме приеха. Признавам, че се чудих дали да се запиша, но накрая реших, че след като съм избрана, означава, че имам качества и обучението ми има смисъл. Попаднах в класа на проф. Снежина Танковска. Заедно с нейните асистенти Боян Арсов и Тея Сугарева тя ни оформи като мислещи и анализиращи хора и актьори. Никога няма да забравя какво ни казваше по време на репетиции: “Човешките усилия винаги имат смисъл!”. И аз си го повтарям всеки път, когато се сблъскам с някоя трудност. Независимо дали на сцената или в живота.

– Колко роли изигра на старозагорска сцена за една година?
– Първото представление, в което влязох, беше по заместване – „Сън в лятна нощ”, под режисурата на Елена Панайотова. В него играя ролята на Хермия.
След него започнах репетиции на „М.М.Е. кой пръв започна” на режисьора Николай Йорданов. За първи път се сблъсках професионално с брат ми. Тъй като всички в екипа бяхме своего рода дебютанти, процесът беше много по-различен от всичко, което сме правили досега. След „М.М.Е. Кой започна пръв” влязох в „Суматоха” и в “Полет над кукувиче гнездо” отново по заместване. В момента може да ме видите в по-новите ни заглавия – „Ние, врабчетата” и „Българският модел”. Започнах репетиции на „Хаос” с режисьор Петър Денчев.

– Как се чувстваш на репетиции с Петър Денчев?
– Имала съм възможността да работя с него в НАТФИЗ по представлението “Емилия Галоти”. Това е един режисьор с много модерно мислене, който умее да дава ясни и конкретни задачи на екипа си и въпреки това да поддържа атмосфера на свобода, която те стимулира да изразяваш собствено мнение.

– Как виждаш себе си? Като драматична или комедийна актриса?
– Не бих искала да се поставям в такива рамки. Всяка роля, независимо дали комедийна или драматична, носи възможност за опит. В крайна сметка професията на актьора изисква от него способността да се превъплъщава в много и различни персонажи.

– Определят те като “красиво момиче”, това ли ще бъде твоето основно амплоа?
– Със сигурност бягам от това да бъда просто „красива актриса”. Смятам, че професията, с която съм се захванала, изисква да изоставиш всякаква суета. Най-интересни са ролите, които ти позволяват да бъдеш “грозен” и да работиш отвъд рамките на физическите си качества. В крайна сметка един актьор не е картина, а отражение на действителността, а тя понякога е грозна.

– През последната година в ДТ „Гео Милев” бяха поставени няколко много модерни постановки, с много танци и движение . Чувстваш ли се готова за участие в динамични сюжети на сцената?
– Един актьор не трябва никога да занемарява тялото си. Проф. Снежина Танковска ни учеше, че театърът е едно изключително живо изкуство, което постоянно се мени и постоянно е в движение. Казваше ни, че актьорите трябва да имаме развита двигателна и музикална култура. Работата върху текста не е достатъчна. Днес световният театър бяга от статичните сцени и сюжетите на столчета.

– Лесно или трудно изучаваш една роля?
– Това е процес. И като всеки процес се случва поетапно. Един е процесът в театъра, а съвсем друг в киното. Лично на мен първия ми е много по-любопитен. От първото прочитане на текста до първата репетиция на маса, чак до първия сблъсък с публиката, градиш един персонаж, който остава да диша и живее в теб много след като завесата се е спуснала. Изисква се голяма отдаденост да му създадеш подходящия подслон.

– Излизаш ли лесно от роля, ако за един ден участваш в две постановки?
– Това изисква не малко ментална гимнастика, но с времето и опита ставам все по-добра в това да разграничавам персонажите си както един от друг, така и от себе си. Иначе съвсем ще полудея.

– Подкрепяш ли европейската практика преди представлението публиката да се запознава със сюжета от драматург, режисьор?
– За мен публиката се запознава с драматурга и режисьора през текста и представлението. Това е най-чистата форма на комуникация, която съществува само в изкуството. Въпреки това ние имахме възможност миналия сезон за подобни срещи, които бяха любопитни и за нас актьорите, и за публиката. Това подхранва в младите, а и в не толкова младите хора, някаква по-интимна връзка с играещия. Явява се възможността да го видиш извън “образа” му на сцена. Освен това винаги е интересно, когато се случи някаква дискусия относно видяното и изпитаното.

– За какви роли мечтаеш?
– Роли, които да ме предизвикват като актриса. Независимо дали идват от страниците на съвременни автори или класически. В момента Иван Верипаев ми е изключително интересен като драматург.

– Какво те зарежда?
– Любимите ми хора.

– Спасителните ти места?
– Театърът.

– Коя е последната книга, която прочете това лято?
– „Спомен за моите тъжни проститутки” на Маркес, който е един от най-любимите ми автори.

– Случва ли ти се една страница да я прочетеш още веднъж и още веднъж?
– Със сигурност. Едно от дипломните ми представления в НАТФИЗ беше „Бесове” на Достоевски. Този роман съм го прочела три пъти. Често прочиташ 30 страници, осмисляш и отново ги препрочиташ.

– Като актриса какъв финал предпочиташ – песимистичен или оптимистичен?
– Зависи от предисторията.

Пресцентър на ДТ “Гео Милев”

Продължете с четенето

Стара Загора

С пъстра програма отбелязват в Стара Загора Коледно-новогодишните празници

Published

on

Изпълнена с много музика, танци и забавления за най-малките старозагорци и гости на града е програмата за предстоящите Коледно-новогодишни празници. Нейното начало дава грейването на елхата пред сградата на Община Стара Загора и посрещането на Дядо Коледа. Спектакълът „Коледно сияние“ е в петък – 1 декември, а началото му е от 17.30 часа. Програмата в петъчната вечер включва още и с представлението „Коледни желания“ на Балетна школа „Па Де Кре“ в Културен център „Стара Загора“, от 19.00 часа.

„Коледно сияние“ – Запалване светлините на Коледната елха с Дядо Коледа

1.12, 17.30 ч., Площад пред Общината

„Коледни желания“ – спектакъл на  Балетна школа „Па Де Кре“

1.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Шарена черга“ – празничен концерт по повод 145 години НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки

2.12, 17.30 ч. НЧ „Развитие 1878“ с. Дълбоки

„Коледната магия на Зайн и приятели“ – магично шоу

2.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Изгубеният подарък“ – премиера за деца

2.12, 11.00 и 19.00 ч., Куклен театър

Коледното градче на Coca Cola

3.12, 15.00 – 21.00 ч., парк „Артилерийски“

„Задави се Меца“ – спектакъл

3.12, 11.00 ч., Куклен театър

Коледното градче на Coca Cola

4.12, 15.00 – 21.00 ч., Кауфланд Стара Загора – Бедечка, ул. „Иван Вазов“ 2

„Пътешествие във времето. Орисниците“ –  концерт на ДЮССИ  „Алегра“

4.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Нумизматичен салон 2023 – изложба

5.12., 17.30 ч., Малка изложбена зала, Регионален исторически музей

„Стълба към мечтите“ – концерт на детска танцова школа „Карибе“

8.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„Парченце от луната“ – спектакъл

9.12, 11.00 ч., Куклен театър

Шести национален фестивал „От Игнажден до Коледа – традиции и съвременност“

9.12, 10.00 ч., с. Оряховица

„Снежанка и седемте джуджета“ – спектакъл

10.12, 11.00 ч., Куклен театър

Детски балетен спектакъл по мотиви от „Лешникотрошачката“ на балетна  школа „Терпсихора“

15.12., 18.30 ч., Културен център „Стара Загора“

„Елхата“ – специален гост Дядо Коледа

16.12, 11.00 ч. и 21.12, 18.00 ч., Куклен театър

Петнадесети Празник на пелина

16.12, 10.00 ч., с. Змейово

Детска работилничка за украса на джинджифилови къщички

16.12, 13.00 ч., Хорова зала НЧ „Родина-1860“

„Небесният дар“ – спектакъл на Детско куклено-театрално студио „Слънчице“

16.12, 16.30 ч., Зала НЧ „Родина-1860“

„Път през годините“ – празничен концерт на ОФА „Загоре“ и ветерани

16.12, 19.00 ч., Оперен театър

„Изгубеният подарък“ – специален гост Дядо Коледа

17 и 23.12, 11.00 ч. и 22.12, 18.00 ч., Куклен театър

„Фантастичното дюкянче“  с Дядо Коледа – балет за деца по музика на Джоакино Росини и Оторино Респиги

18, 19, 20.12., 11.00 ч., Оперен театър

„Коледни мечти“ – концерт на Общински духов оркестър

19.12, 18.00 ч., Зала РБ „З. Княжески“

Коледна изложба на Представителството на СБХ Стара Загора

19.12, 18.00 ч., зала „Байер“

„Виенски меланж в любов“ – представяне на новата книга „Само по теб“ на Елена Мури и новият албум размисли и картини „В Любов“

19.12., 18.00 ч. сцена Фоайе, Оперен театър

Коледен концерт на Дамски хор „Библиофония“, Смесен хор „Севтополис“ /Казанлък/, Смесен хор „Родина“ и Дамска хорова формация при НЧ „Родина-1860“

20.12, 18.00 ч., Зала РБ „З. Княжески“

Коледен концерт на Вокална студия „Усмивки“

20.12, 18.30 ч., Младежки дом

„Коледа в театъра – празничен спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“

20.12. и 21.12., 19.00 ч., Културен център „Стара Загора“

„25 години Детско-юношески народен хор „Жарава““ – празничен концерт

22.12, 18.00 ч., Културен център „Стара Загора“

Jazz  Christmas Symphony – коледен Концерт

Васил Петров  & Русалина Мочукова

със специалното участие на  Ангел Заберски  младши

23.12.,19.00 ч., Оперен театър

„Добре ми дошли, коледари“ – общоградски празник

25.12, 11.30 часа, Площада пред Общината

Sting the opera – концерт на Военен Биг бенд-Стара Загора и Оркестър на Държавна опера-Стара Загора

27.12., 19.00 ч., Оперен театър

„Графиня Марица“ – оперета от Имре Калман

29.12., 19.00 ч.,  Оперен театър

„Новогодишна наздравица“  – със специалното участие на Михаела Филева

31.12., 19.00 ч., Оперен театър

Новогодишно веселие с оркестър „Авлигите“

31.12, 23.30 ч., Площада пред Общината

Коледно-новогодишни базари

1.12.23 г. – 1.01.24 г., по бул. „Цар Симеон Велики“ и парк „Пети октомври“

Продължете с четенето

Стара Загора

За седмица са започнати четири досъдебни и четири бързи производства за притежаване и разпространение на наркотични вещества

Published

on

Намерена и иззета е над 285 грама марихуана, както и други наркотични вещества

За времето от 14.11.2023г. до 16.11.2023г. от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ е проведена Специализирана полицейска операция с цел пресичане, разкриване и документиране на престъпления свързани с разпространение на наркотични вещества. На 14.11.2023г., на улица в Стара Загора, в 39-годишен мъж, са намерени и иззети 3 полиетиленови пликчета с бяло кристалообразно вещество, за което изготвената експертиза показва, че е метамфетамин с тегло 0,09 гр. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство за притежание на наркотични вещества. На 16.11.2023 г., на улица в гр.Стара Загора, е била извършена проверка на 58-годишен мъж, в когото са намерени 6 полиетиленови пликчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество, за което изготвената експертиза показва, че е метамфетамин с нетно тегло 0,24 гр. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство за притежание на наркотични вещества. На същата дата, в областния град е извършена проверка на 52-годишна жена и на адрес, обитаван от нея, където са намерени и иззети 33 полиетиленови пликчета, съдържащи бяло кристалообразно вещество. Изготвената експертиза установява, че това е метамфетамин с общо тегло 5,49 грама. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества. Работата по случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора.

На 20.11.2023г. служители на сектор „Криминална полиция“ при Първо РУ-Стара Загора, са извършили проверка в жилище в областния град и на адрес в с.Борово, обитаван от мъжа. Там е намерена и иззета суха зелена тревиста маса, за която изготвената експертиза показва, че е марихуана с общо тегло 285 грама. Образувано е бързо производство по чл.354а, ал.3 от НК.

На 23.11.2023г., криминалисти от ОДМВР-Стара Загора са извършили проверка на 32-годишен мъж и на адрес в областния град, обитаван от него. Намерени и иззети са пликче с бяло кристалообразно вещество и буркан, съдържащ суха зелена тревиста маса. Изготвената експертиза установява, че веществата представляват метамфетамин с тегло 5,45 грама и коноп с тегло 20,22 грама. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство чл.354а,ал.3,т.1 от НК. Мъжът е бил задържан за срок до 24 часа.

Три бързи производства са били започнати в старозагорското Първо РУ на 17, 21 и 22 ноември за притежание на наркотични вещества след като полицейски служители са установили на улица в Стара Загора, че 30-годишен мъж, държи кристалообразно вещество, за което изготвената експертиза показва, че е метамфетамин. В апартамент в областния град, обитаван от 34-годишна жена са намерени и иззети зелена тревиста маса и кристалообразно вещество за които експертизата установява, че са метамфетамин и марихуана, полицейските служители са установили и 36-годишен мъж, в областния град, в когото също имало наркотични вещества, за които експертиза установява, че са метамфетамин, цигарата, която съдържа съдържа смес от тютюн и марихуана, и марихуана с тегло 0,92 грама.

Продължете с четенето

Стара Загора

Старозагорски полицаи иззеха голямо количество цигари без акцизен бандерол

Published

on

В хода на акцията са намерени 20 кашона, в които имало 949 стека цигари без акцизен бандерол

Вчера от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Стара Загора е проведена специализирана полицейска операция по линия противодействие разпространението на акцизни стоки без бандерол. Към 13:10ч.,  на улица в Стара Загора, е спрян за проверка л.а. „Фолскваген“ управляван от 51-годишен мъж, криминално проявен, осъждан. В багажния отсег на колата са намерени и иззети цигари без акцизен бандерол – два кашона, съдържащи всеки по 50 стека. Извършена е проверка и на адрес в Димитровград, обитаван от мъжа, където са намерени и иззети още 18 кашона, съдържащи 899 стека цигари без акцизен бандерол. В ОДМВР-Стара Загора е образувано досъдебно производство по чл.234,ал.1 от НК. работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора.

Продължете с четенето

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com