“Българската Коледа” дари и тази година апаратура на Клиниката по неонатология в Стара Загора

Университетската многопрофилна болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора е сред 19-те лечебни заведения в страната, които за поредна година получиха нова апаратура в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Благотворителната дарителска инициатива се провежда под егидата на президента на Република България и само преди няколко дни бе дадено началото на нейното 17-то издание. 

С грижа към най-малките пациенти кампанията предостави на Клиниката по неонатология апарат за контролирана церебрална хипотермия.

“Това е един апарат, който се използва за поддържане на малко по-ниска температура на тялото и основно на мозъка при новородени, родени при асфиксия и претърпели мозъчно увреждане. Чрез него се прилага един метод на лечение, който е известен отдавна, но в масовата практика в чужбина навлезе преди близо 10 години, а от 3-4 години подобни апарати се използват и в България”, уточни доц. д-р Христо Мумджиев, началник на клиниката.

Около 30 хил. лв. е стойността  на получения от кампанията апарат за контролирана церебрална хипотермия. Благодарение на „Българската Коледа“, както и на други кампании и дарители, старозагорската неонатология е сред най-добре оборудваните, допълни доц. Мумджиев.

Между 350 и 400 недоносени и болни доносени деца преминават годишно през старозагоската Клиника по неонатология. В нея се лекуват малки пациенти и от областите Сливен, Ямбол и отчасти Бургас, а най-малкото, спасено от старозагорските неонатолози досега бебе при раждането си е тежало едва 600 гр. За съжаление все още нивото на недоносеност у нас продължава да бъде сравнително високо – около 9-10%, признава д-р Мумджиев.

“То е по-високо от средноевропейското и доста по-високо от това на развитите европейски страни като причините са медицински и социални. От медицинските причини част от недоносеността се дължи на широко разпространения метод инвитро. Чрез него често се раждат близнаци, които често са с поднормено тегло и незрели. Раждането от страна на малолетни малцинствени майки също нерядко води до неизносване на плода и това са двете по-ясно изразени причини за продължаващата сравнително висока честота на недоносеност у нас.”

„Съпричастността е признак на зрялост на едно общество. Това е едно от нещата, които ни различават от неразвитите общества. А „Българската Коледа“ е начин на съпричастност, каза още д-р Мумджиев и изрази надежда, че ще има още съпричастни към лечението на малките пациенти дарители. 

През 2019 год. „Българската Коледа“ дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра и Стара Загора.БНР

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com