Стара Загора

България ще получи близо 2 млн. евро за щетите от наводненията през 2014 г.

България, Румъния и Италия ще получат общо 66,5 млн. евро обезщетения за покриване на част от разходите по спешните мерки за справяне с наводненията през 2014 г., след като на 7 юли Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия. От тези средства за България са предвидени близо 2 млн. евро.

Помощта се осигурява от Фонд “Солидарност” на Европейския съюз, съобщиха от пресслужбата на Европейския парламент. Средствата от Фонд “Солидарност” на ЕС ще помогнат на трите страни да възстановят щетите върху публичната и частната инфраструктура, частните домове, бизнеса, селското стопанство, околната среда и културното наследство, нанесени от наводненията, които засегнаха Румъния през пролетта и лятото на 2014 г., България – през летния сезон, а Италия – през есента на миналата година.

Съветът на ЕС вече одобри отпускането на средствата, по-голямата част от които (56 млн. евро) са за Италия, България получава почти 2 млн. евро, а Румъния – близо 8,5 млн. евро. Помощта беше одобрена с 667 гласа “за”, 31 “против” и 11 въздържали се.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com