Connect with us

Стара Загора

БСП Стара Загора: В Бюджет ’2021 – политики за децата и семействата, подкрепа за общинското здравеопазване

Published

on

Градоустройството и инфраструктурата – с перспективни и неотложни решения 

„В тазгодишния бюджет трябва да са приоритет дейности, свързани с децата и семействата, както и подкрепата за общинското здравеопазване. Последователно отстояваме през годините тази наша позиция за активна общинска политика  за старозагорските родители и за насърчаваща раждаемост“, каза председателят на групата съветници на „БСП за България“ проф. Иван Върляков във връзка с внесените в местния парламент предложения за бюджета. Според Групата съветници на левицата в  инвестиционната програма на общината за 2021 г., освен средства за цялостната инфраструктура, е необходимо като приоритет да се заложат финанси за подобряване на базата на детските ясли, градини, училища и за разширяване на базата за отдих на децата.  Пет са конкретните мерки и действия на БСП:

– Покриване на таксата в общинските детски ясли и градини, заплащана от родителите. Семействата/родителите да бъдат освободени от заплащане на такса.

– Реализиране на инициативата „Baby Box”, изразяваща се в предоставяне на всяко новородено дете в общината на комплект бебешки дрешки и тоалетни принадлежности, необходими в грижите през първите месеци от раждането му.

– Ремонт на дворовете на общински училища, детски градини и ясли и оборудването им с подходящи съоръжения за спорт, игра и отдих.

– Ремонт на общинската база за отдих на децата – почивна станция „Стара Загора” в м. „Каваците” – гр. Созопол и Лагер за ученически отдих в местността „Паниците” – общ. Карлово.

– Прехвърляне от държавата на собствеността на детския лагер на Старозагорските мин. бани и проектиране на почивна база за децата.

Да се планират средства в бюджета за нормално функциониране на общинските здравни заведения, диспансери и общопрактикуващите лекари, към които ежедневно се обръщат стотици жители от старозагорско за помощ, ще настояват съветниците на левицата при разглеждането на тазгодишния бюджет. „Пандемията показа на цялото общество тежките проблеми в българското здравеопазване, с които се сблъскаха много граждани. В търсенето на решения държавата прехвърли на общините немалко отговорности, без да ги обезпечи с достатъчно материални, финансови и др. ресурси“,  мотивира предложението на БСП председателят в община Стара Загора Валентина Бонева. Тя и колегите  й съветници предлагат  с бюджетни средства да се реализира  ремонта на базата на общинските лечебни заведения и диспансери, както и средства за дооборудването им със съвременна апаратура, съобразно спецификата им.

По думите  на Бонева приоритетите на  общинската политика трябва да са съобразени с променената ситуация в страната през последната година. В сферата на инфраструктурата, левицата счита, че са  нужни ограничения и подходът при реализиране на инвестиционна програма трябва да е към най-значимите,  за изграждане и неотложни за поддръжка, обекти. Сред тях са и:

– Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на парк „Митрополит Методий Кусев”.

– Възлагане и процедиране на ПУП (ПРЗ) на Старозагорските минерални бани, в т.ч. и включване на части от прилежащите до урбанизираната територия землища на околните села след приемане на концепция за развитие на курорта.

– Проектиране продължението на бул. „Славянски” от ул. „Капитан Петко войвода” до кръстовището за Старозагорски минерални бани – технически проект с Проекто-сметна документация.

– Проектиране на четирилентово движение по бул. „Славянски” от ул. „Ангел Кънчев” до кръговото движение на ул. „Димчо Стаев”.

– Проектиране на кръгово движение до „Новотехпром” на ул. „Ан. Тошева” и отваряне на движението през бившия завод „Берое” и свързването му с ул. „Св. Отец Паисий” и ул. „Бяло море”.

– Ремонт на Ритуалната зала на гробищния парк Хрищени.

– Изграждане на Ритуална зала и инфраструктура на новия гробищен парк на Стара Загора.

– Основен ремонт на банята на Старозагорските минерални бани.

– Ремонт на пътя с. Християново – с. Памукчии – с. Бъдеще.

Continue Reading

Стара Загора

Задържаха шофьори за употреба на наркотични вещества

Published

on

На 08.03.2021 г. в гр. Стара Загора от полицейски екип на Първо РУ – Стара Загора е спрян за проверка л.а. “Форд”, управляван от 27-годишен мъж от гр. Стара Загора. Водачът е тестван с техническо средство за употреба на наркотични вещества, при което е отчетена положителна проба за канабис.

Образувано е бързо производство по чл. 343б, ал. 3 от НК. Мъжът е задържан за срок до 24 часа.

На 08.03.2021 г. в сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Стара Загора е започнато досъдебно производство за извършено престъпление по чл.343б, ал.3 от НК срещу 18-годишен мъж от с. Богомилово, затова че на 08.03.2021 г., около 00:05 ч., в гр. Стара Загора, по бул. “Славянски”, е управлявал л.а. “Опел” под въздействие на наркотично вещество – канабис, установено с техническо средство. Водачът е задържан за срок до 24 часа.

Continue Reading

Стара Загора

Културен афиш в Стара Загора за периода 8-14 март 2021

Published

on

9 март  /вторник/
„Поп – фолк хроники: Бели птици и куршуми“. Гостува Малък градски театър „Зад Канала“. Режисьор Неда Соколовска, сценография и костюми Петя Стойкова
Участват: Таня Пашанкова, Весела Бабинова, Жени Александрова – Лечева, Христина Караиванова, Емил Котев, Владимир Зомбори, Мак Маринов, Симеон Бончев, Атанас Чопов

Представлението създава театрална територия за онази квази – реалност, от която се ражда поп – фолка в хаоса на 90-те. Актьорите предават дословно спомените на емблематични за периода изпълнители, на анонимни свидетели и преки участници в най – скандалните периоди на Прехода. Техните разкази разкриват един свят на апокалиптична празничност, показност и насилие, свят на пайети и гилзи, триумф и безнадежност, в който само музиката е убежище на загубения морал.

19.00 ч., Оперен театър


10  март , /сряда/

„Полет над кукувиче гнездо“, драматизация Дейл Васерман по романа на Кен Киси
Режисьор Стефан Спасов, със специалното участие на Станимир Гъмов
Участват още Христофор Недков, Диана Найденова, Димитър Митев, Георги Райчев, Светла Тодорова и др.

 Театрален спектакъл, вдъхновен от класическия американски роман на Кен Киси. Потресаваща история за живота в психиатрична клиника, в която медицинския персонал съсипва волята на хората и ги принизява до болезнено подчинение под предлог, че ги лекува.
Колко струва свободата в свят, създаден да смачка човешкия дух? Ще успее ли скандалния пациент Мак Мърфи да открие отговора?
19.00 ч.,  Драматичен театър


 11 март, /четвъртък/

„Осем жени“ от Робер Тома, режисьор Стефан Делев
С участието на Светла Тодорова, Илина Илиева, Мария Пенчева, Елица Матева, Мария Енева, Галя Александрова, Елена Азалова, Диана Найденова, Миленка Сотирова
Сценография Златан Дрянов

Осем жени се готвят да празнуват Коледа. Извършено е убийство. Осем героини, осем истории, осем причина за убийство. Всяка разкрива своите тайни. Коя ще бъде най – хитра? Добре ли е винаги да се казва истината?
Вземете лупата и мислете…

19.00 ч.,  Драматичен театър

 12  март,/петък/

„Класика и джаз от Великобритания“ – концерт на Хорът на Държавна опера – Стара Загора от цикъла „Музика без граници“. Диригент Младен Станев
С участието на Камерен оркестър на Държавна опера – Стара Загора
В програмата: Бенджамин Брайтън – „Радвайте се на агнеца“, Боб Чилхот Нидарос джаз меса и др.
       В поредицата от концерти от цикъла „Музика без граници“, публиката ще има възможност да се срещне както с познати, така и с рядко изпълнявани творби на композитори от цял свят, от различни епохи и стилове.
19.00 ч., Оперен театър

14 март, /неделя/

„Малката самовила“- куклен спектакъл за деца
Драматизация и режисура проф. Славчо Маленов, сценография и кукли Васил Рокоманов, Силва Бъчварова, музика Владимир Джамбазов
С участието на Елица Стоянова, Кирил Антонов, Станислав Матев, Златина Караенева, Йордан Тинков
 Красива любов, обещания за вярност, изкушения…и скъпо платени грешки. Кой ще изгуби любовта, кой ще изчезне заради неспазени обещания?. Ще открием истини за човешкото непостоянство и крехкостта на любовното чувство.
11.00 ч., Куклен театър

Актуални изложби

Аз съм българче, обичам…“
Изложба на Школата по изобразителни изкуства при НЧ „Родина 1860”
                                                                                                    Зала  „Байер”

„Памет за България“- изложба на ученици от 5 и 6 клас на Пето основно училище „Митьо Станев“, посветена на 3 март – Национален празник на Република България. Изложбата е подредена във фоайето на РБ „Захарий Княжески“ до 12 март.
                                                                                                 РБ “Захарий Княжески
„Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисов“ – веществено – документална изложба на Национален музей „Шипка – Бузлуджа“

                                                                                             Музей на религиите

Изложба от Пето Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020
                                                                                              Художествена галерия

Continue Reading

Стара Загора

Община Стара Загора е подкрепила семействата на близо 300 новородени

Published

on

Общо 284 семейства на новородени са получили финансова подкрепа от община Стара Загора през 2020 година. „Стойността на изплатените средства на 142 100 лева“, посочи д-р Антония Тодорова, началник на отдел „Здравеопазване и социални дейности“.  Сред кандидатствалите са и 8 двойки близнаци и една тройка тризнаци, както и седем самотни майки и две семейства осиновили деца.


Общият брой на подадените заявления е 421. Според приетия „Правилник за условията и реда за предоставяне на финансова подкрепа за новородено или осиновено дете на територията на Община Стара Загора“, право да получат еднократна финансова помощ имат родители или осиновители, от които поне един е български гражданин. Той трябва да има най-малко три години постоянен или настоящ адрес на територията на старозагорска община. Двамата родители трябва да имат завършено средно или висше образование към момента на раждане на детето, както и да нямат изискуеми задължения към община Стара Загора. Не се допуска подпомагане на родители или осиновители, чиито деца се отглеждат в специализирана институция. От кандидатствалите през 2020 година 137 не отговарят на условията.

Правилникът влезе в сила на 1 юни 2020г. Общински съвет Стара Загора  потвърди размера на еднократната финансова подкрепа при раждане или осиновяване на дете и за 2021 година.
За периода 01.01.2021-31.12.2021 г.на родителите/ осиновилите, със завършено средно образование, ще се предоставя финансова подкрепа в размер на 400 лева за първо дете, за второ дете сумата ще бъде- 450 лева, а за трето – 500 лева. На родителите/осиновителите, един от които има завършено висше образование,  се предоставя финансова подкрепа в размер на 500 лева за първо дете, за второ сумата е 550 лева, а за трето – 600 лева.


Документи се подават всеки работен ден на гише „Деловодство“ в Център за информация и услуги в сградата на община Стара Загора.

Continue Reading

Водещи

This site is protected by wp-copyrightpro.com