Борисов: Толкова разпаднала държава не сме имали в историята

“Служебното правителство трябва незабавно да започне процедури за нов дълг”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Финансовите експерти на ГЕРБ са убедени в нуждата от незабавно взимане на нов дълг. Според бившия зам.-министър на финансите Владислав Горанов има нужда от поемането на нов дълг в размер на 4,5 млрд. лв., а до края на 2015 г. новият дълг ще трябва да достигне 6 млрд. лв. “Още от сега трябва да се предприемат подготвителни дейности за осигуряване на ликвидност, която да финансира дупката в бюджета, в противен случай държавата освен в дефицит ще изпадне и в ликвидна криза, а това означава невъзможност да се разплащат основни задължения”, коментира Горанов.
Той смята, че ако бързо не се предприемат мерки за осигуряване на това финансиране, в началото на 2015 г. може държавата да бъде в несъстоятелност да покрива текущите си разходи. “На 4 септември падежират 300 млн. лв., на 29 октомври падежират 400 млн. лв., на 30 ноември падежират 1,228 млрд. ле.в., на 12 януари падежират 150 милиона лв., на 15 януари в падеж е доларова облигация в левова равностойност 1,601 млрд. лв.”, отбеляза Горанов.
1,2 млрд. лв. е очакваният при консервативни допускания дефицит над състоялия се, към края на август дефицитът по консолидираната фискална програма ще надхвърли 1,5 млрд. лв., което в процент от БВП е близо 2% при планиран в Закона за държавния бюджет 1,8% от БВП, коментира още той.
Горанов прогнозира, че може и да се стигне до взимане на решение да бъде подпомогнат Фонда за гарантиране на влоговете със сумата от 2 млрд. лв. “2015 г. българският бюджет ще бъде на дефицит, въпрос на политическо решение е този дефицит да бъде сведен до 1,5 милиарда или около 2% от БВП”, каза още Горанов.
Толкова разпаднала държава не сме имали в историята, коментира още Бойко Борисов. Пари в бюджета няма, няма и да има и не се очертава да има, заяви още той и добави: “Искам тези, които гласуват за нас, да знаят в какво положение е държавата, да вържем двата края в края на годината е огромно предизвикателство, а да минем 2015 г. е невероятно умение”. Финансите на държавата са под всякаква критика или по-точно казано: пари няма, необходима е много сериозна политическа стабилност и адекватно действие на всички политически партии, защото през януари след плащането на дълга ще се озовем в ликвидна криза, коментира Борисов.
Лидерът на ГЕРБ призова и другите партии да направят разчети за състоянието на публичните разчети. “След 5 октомври няма да има значение кой ще е премиер, или кой ще е на власт на практика, ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Трябва ни стабилност и то на всяка цена, а не всеки ден да си говорим кой с кого няма или ще се коалира, кой ще води или няма да води листи. Пожелавам на тези, които ще влязат в парламента, да направят разчетите си и да оценят състоянието на държавата. За нас е важно разумно да погледнем истината в очите”, добави той.
“С кой акъл говорят, че ще строят ядрен реактор – бил най-модерният и най-скъпият в света, а ние сме най-бедната държава в Европа, а не може да се разбере кой е подписал с “Уестингхаус”? Лидерът на БСП Михаил Миков заяви вчера, че служебното правителство е спряло “Южен поток”, но аз днес най-накрая видях писмото на Орешарски, с което той спира “Южен поток” по всички дейности, и сега ще го сложа в един плик и ще го пратя на Миков”, каза още Борисов. Висят ни на главата над 600 милиона евро рехабилитация на 5-и и 6-и реактор, не знаем ЕК дали ще пусне “Южен поток”, никой не е виждал договора, има ли неустойка в договора. Чуждестранни инвестиции ще дойдат, ако има политическа стабилност, каза още той.
“ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва. Те знаеха какво ще стане октомври, ноември, декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите”, коментира Борисов и обясни, че ако ГЕРБ дойдат на власт, ще има тежки реформи и орязване на плащания. Освен това, когато влязат в парламента, от ГЕРБ ще предложат законопроект за обединяване на НАП и “Митниците”.
Бившият министър на транспорта в кабинета на ГЕРБ Ивайло Московски пък коментира състоянието на БДЖ. “Цифрите за ситуацията в БДЖ са ужасяващи, “БДЖ- Товарни превози” към полугодието на около 8 млн. лв. загуба, което означава, че до края на година загубата ще достигне 15 млн. лв. и дружеството може да се възприеме като фалирало”, заяви той.

You must be logged in to post a comment Login

This site is protected by wp-copyrightpro.com